Prostreno.cz

Na bolest svalů po cvičení zafunguje meloun

Co většinou pijete předtím, než vyrazíte do posilovny? Pokud se chcete vyhnout svalovým bolestem, odborníci doporučují sklenku melounové šťávy. Mimochodem, tenhle nápoj zlepšuje i fyzickou výkonnost.

Navzdory tomu, že ho mnozí považují za ovoce, se meloun řadí k zelenině. A proč je tolik vychvalovaný? Vlivem podílu vitaminů skupiny B a antioxidantů pomáhá organismu zbavit se odpadních látek a toxinů. Také zpomaluje stárnutí, zlepšuje imunitu a příznivě působí na pokožku, neboť ji chrání před škodlivým UV zářením. Co dál?

I malé sousto dokáže velké věci

Meloun je zdrojem červeného barviva lykopenu, díky čemuž snižuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob, reguluje hladinu cholesterolu a omezuje pravděpodobnost vzniku nádorových onemocnění. Jeho působivý nutriční profil se podílí také na správné krvetvorbě a zpevňuje kosti i zuby.

Hodnotu ale nabízí i mozkovým funkcím, trávicí soustavě, nervům a reprodukčním orgánům. Ke všem těmto jmenovaným výhodám nedávno přibyla další. Ukázalo se, že plod patřící do čeledi tykvovitých je báječným dopingem pro sportovce. A ne, tentokrát vůbec nejde o to, že skvěle hydratuje, což při cvičení přijde vhod.

Hurá, nic mě nebolí!

Znáte to, vracíte se z tréninku a cítíte se nabití energií i pozitivní náladou. Jenže ouha, jakmile nával endorfinů odezní, začínáte registrovat svalové bolesti. Měli jste snad oželet ten poslední uběhnutý kilometr nebo jednu sérii posilování? Možná, každopádně teď s tím stejně nejde nic dělat, a budiž je vám pochváleno nadšení, s jakým jste si opět dali do těla. Co když jde ale tomuhle všemu předejít?

Melounová prevence jako záruka pohodlí

Jedna z nedávných amerických studií prokázala, že lidé, kteří se před fyzickou aktivitou občerství melounovou šťávou, daleko méně trpí svalovými bolestmi – a to i po hodně intenzivním zápřahu. Podle vědců je to díky obsažené aminokyselině L-citrulin i tomu, že tento nápoj vykazuje protizánětlivé účinky, přičemž stimuluje regeneraci i hojení. Až se tedy zase budete chystat do posilovny či na běžeckou stezku, nezapomeňte zahnat žízeň pořádně velkou sklenicí! Mimochodem, tenhle životabudič zlepšuje i fyzický výkon, takže se hodí dvojnásob.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat