Prostreno.cz

Poslední šance ke sběru léčivého řebříčku

S vysokým tlakem se dnes potýká mnoho lidí. Stejně jako s revmatismem, migrénou, parodontózou či bolestmi zad. Na všechny tyto potíže ale pomůže řebříček!

Husí jazýček, zaječí chléb, ocas kočičí, žebro ovčí nebo myší ocásek. I takhle lidé řebříček obecný někdy přezdívají. Už ze starých historických zápisků se dozvídáme, že má zázračnou moc. Ostatně, jeho latinský název Achillea millefolium je údajně odvozen od jména řeckého hrdiny Achillea, kterého matka potápěla v řece Styx, aby mu zajistila nesmrtelnost. A to o něčem vypovídá… Kde ho v přírodě hledat?

Mějte oči otevřené

Tuto bylinku lze rozpoznat poměrně snadno, neboť má řapíkaté spodní listy a kvete bílými květy. Ty  mají nádech růžové barvy i charakteristickou hořkou vůni. Plodem jsou podlouhlé nažky, jež jsou zploštělé a jemně rýhované. Rostlina roste na suchých loukách, pastvinách, rumištích, okrajích cest, lesů i silnic. Popravdě se jí daří skoro všude, kde má půda dostatek dusíku. Nať se sbírá až do září, poté byste ji měli sušit ve stínu, nebo při umělých podmínkách, a to při teplotě do 35 stupňů Celsia. Při pohledu do kalendáře je jisté, že už moc času nezbývá. Jaký užitek vám řebříček přinese?

Záchrana při kašli i vysokém tlaku

Už od pradávna je tento přírodní medikament považován za mocný lék proti gynekologickým obtížím, jež zahrnují bolestivou menstruaci, záněty vaječníků i klimakterické obtíže. Dále podporuje detoxikační procesy, působí močopudně a dezinfikuje. Velice účinný je také při kašli a nachlazení, přičemž pomáhá normalizovat krevní tlak, zastavuje krvácení a urychluje hojení.

Řebříček je doporučován i lidem s revmatismem nebo parodontózou. Oblíbený je však i u jedinců, kteří trpí častými migrénami. Své uplatnění nachází také při průjmech, nevolnostech, pálení žáhy a překyseleném organismu, hemoroidech či problémech s ledvinami. Sluší se zmínit, že rovněž urychluje metabolismus a pomáhá léčit bolesti zad způsobené prochladnutím, stejně jako poruchy jater a anginu pectoris.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat