Prostreno.cz

Maminky, víte, co neopomínat v dětském jídelníčku?

Každý rodič chce pro své dítě jen to nejlepší. A to se samozřejmě týká i stravy. Jaké živiny by v ní rozhodně neměly chybět, aby se dítě správně vyvíjelo a bylo zdravé?

Vápník (neboli kalcium)

Proč: Důvod je jednoduchý – děti rostou a vápník hraje klíčovou roli mimo jiné ve vývoji kostí. Proto je nezbytné, aby ho měly děti dostatek.

Kolik: Doporučená denní dávka je pro dítě mezi 1 a 3 lety 500 miligramů, pro dítě staré 4 až 8 let 800 mg a pro děti ve věku mezi 9 a 18 lety se pohybuje okolo 1300 miligramů.

V čem se ukrývá: Především v mléku a mléčných výrobcích (jogurty, kefíry, sýry…), ale také například ve špenátu, vápníkem je obohacena celá řada jiných potravin, třeba cereálie, džusy a další.

Hořčík (neboli magnezium)

Proč: Podílí se na více než 300 chemických reakcích, jež v organismu probíhají. A podobně jako vápník, také hořčík je důležitý pro růst a vývoj kostí. Kromě toho je důležitý pro nervovou soustavu, ale také pro srdce.

Kolik: Děti od 1 do 3 let by měly dostávat okolo 80 miligramů denně, mezi 4 a 8 lety děti potřebují 130 mg, ty starší 9 let pak 240 mg denně a dospívající by měli přijímat až 400 miligramů.

V čem se ukrývá: Mandle, kešu oříšky, špenát, ovesné vločky nebo třeba avokádo.

Vitamin D

Proč: Opět se podílí na správném růstu či vývoji kostí, ale ovlivňuje také formování a správné fungování imunitního systému. Kromě toho jej některé studie označily za důležitý prvek v prevenci některých typů rakoviny.

Kolik: Pro děti všech věkových skupin se denní dávka vitaminu D pohybuje okolo 400 miligramů.

V čem se ukrývá: V mléčných výrobcích, ale také v rybách. Jsou jím obohaceny například některé cereálie.

Vitamin E

Proč: Vitamín E je skoro univerzální – podílí se na utváření a správné funkci kardiovaskulární soustavy, má vliv na zrak, na imunitní systém… Prostě ovlivňuje celou řadu procesů v těle.

Kolik: Děti do 9 let by měly dostávat 4 až 5 miligramů denně, děti do 14 let asi 11 mg a dospívající potřebují denně 15 miligramů.

V čem se ukrývá: Oříšky, mandle, arašídy, slunečnicová semínka, ale také kiwi nebo brokolice.

Vláknina

Proč: Díky nevyvážené stravě nedostává v dnešní době spousta dětí potřebné množství vlákniny. Přitom ji nutně potřebují ke správné funkci střev. Navíc se – podle některých výzkumů – podílí na prevenci kardiovaskulárních chorob, ale také cukrovky.

Kolik: Doporučená dávka se pohybuje mezi 20 a 26 gramy vlákniny denně (řada dětí přitom nesní ani polovinu tohoto množství).

V čem se ukrývá: V zelenině, ovoci, celozrnném pečivu, v ovesných vločkách, cereáliích, luštěninách apod.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat