Prostreno.cz

Působivé vlastnosti pikantních banánových papriček

Banánové papričky. Už je znáte? Jejich chuť bývá středně pikantní i sladká, proto se jim občas říká banánové chilli. Česká zahradnictví nabízejí jejich semínka, a tuzemští pěstitelé je tak mají čím dál raději. Jak pomáhají při snížené funkci štítné žlázy?

Banánové papriky původem z Jižní Ameriky patří do rodiny chilli papriček. Jsou oblíbené pro svou jemně pikantní chuť a jasně žlutou nebo světle nazelenalou barvu. Jak zrají, získávají tmavší odstíny červené a oranžové. Svým mírně zahnutým tvarem skutečně připomínají banán. Jak moc bývají ostré? Udává se, že jsou nejméně pětkrát mírnější než mexická paprička jalapeño. Co se týče nutričního profilu, tak ten je působivý.

Banánové papriky patří k zásobárnám vody, vlákniny, cukru a bílkovin. Jsou také dobrým zdrojem železa, vápníku, fosforu, hořčíku, mědi, draslíku a sodíku. Obsahují i některé důležité vitaminy, jako je vitamin C, niacin, folát, vitamin A, beta karoten či vitamin K. Pokud na ně někde narazíte, rozhodně se nebojte je ochutnat. Poskytují totiž řadu zdravotních vlastností!

Podporují krevní tlak a krevní oběh

Přítomné vitaminy A a C posilují stěny krevních cév, což představuje pevné žíly bránící se proti ucpávání.

Léčí dnu

Vitamin C je na dnu neboli pakostnici (onemocnění metabolismu) jako ras! A jelikož ho banánové papričky mají dostatek, dají se považovat za báječný lék i prevenci. Studie ukazují, že příjem 1 000–1499 mg tohoto vitaminu denně pomáhá snížit riziko dny o 31 %.

Bojují proti bolestem při artritidě

Nízký příjem vitaminu B6 souvisí s výskytem revmatoidní artritidy. Proto vědci poukazují na to, že pacienti s tímto systémovým zánětlivým autoimunitním onemocněním potřebují „bé šestku“ víc než ti ostatní, neboť trpí neustálými bolestmi kloubů a svalů, které jsou způsobeny chronickým zánětem. Kde ho hledat? V papričkách připomínajících banány!

Zvednou náladu

Když už je řeč o vitaminu B6, tak ten kromě tlumení bolesti svalů a kloubů při artritidě má zásadní vliv i na produkci serotoninu v mozku, čímž předchází depresi, úzkosti a únavě. Obecně řečeno, zlepšuje náladu a soustředění a zároveň dodává energii. Už vidíte banánové papričky v jiném světle?

Kontrolují volné radikály

Vitamin C je antioxidant, který zabraňuje poškození volnými radikály, znečišťujícími látkami a toxickými chemikáliemi. Suma sumárum, nahromadění volných radikálů přispívá k nárůstu výskytu zdravotních potíží, jako jsou artritida, srdeční choroby a rakovina. (Volné radikály se tvoří, když tělo rozkládá jídlo, nebo když je vystaveno tabáku, kouři a záření.) Zvyšte příjem banánových papriček a dejte volným radikálům sbohem!

Zlepšují funkce štítné žlázy

Hypotyreóza je stav, kdy dochází ke zpomalení činnosti štítné žlázy. Tento orgán pak produkuje málo hormonů a organismus pracuje příliš pomalu. Výsledkem je únava, zpomalené pohyby, deprese nebo suchá kůže. Důvodem nejčastěji bývá nedostatek jódu a mědi. Konkrétně měď je nezbytná pro funkci štítné žlázy, protože se kombinuje s minerály, jako je vápník, draslík a zinek. Banánové papričky obsahují vše potřebné ke správnému fungování štítné žlázy. Pokud je zařadíte na svůj jídelníček, dočkáte se i pomoci při trávení.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat