Prostreno.cz

Nadějné zdravotní vyhlídky v konzumaci jednoho pomeranče denně

Ukázkový krevní tlak, menší pravděpodobnost ledvinových kamenů či snížené riziko Alzheimerovy choroby. Kdo by se těmto nadějným vyhlídkám bránil? Jděte jim naproti i vy pravidelnou konzumací pomerančů, které mohou pozitivně naladit i vaši náladu.

Co všechno víte o pomerančích? Určitě to, že díky vitaminu C posilují imunitu, čímž udělají bacilům „čáru přes rozpočet“. Možná jste také někde zaslechli, že patří na seznam nízkokalorických potravin. Ovšem co dál? Pravdivost těchto informací samozřejmě nelze zpochybnit, ovšem plody pocházející z Číny mají i další účinky. A rozhodně ne špatné! Co se jejich vlivem dá vylepšit?

Tlak jako z učebnice

Máte-li potíže s arteriální hypertenzí, nejeden odborník by vám srdečně doporučil právě pomeranče. A to z jasného důvodu – obsahují cenné fytonutrienty, které se dávají do souvislosti s normalizací krevního tlaku. Jejich největší podíl se skrývá v dužině, proto nestačí jen pít oranžovou šťávu, smlsněte si na všem, co se skrývá pod kůrou.

Prevence ledvinových kamenů

Jakmile mají ledviny „poruchu“, kvůli čemuž nejsou schopné zpracovávat a odstraňovat nahromaděné toxiny, tvoří se ledvinové kameny. Varovné příznaky jejich vzniku jsou pak nevolnosti, pocity na zvracení, ztráta chuti k jídlu, bolest v bederní krajině i dolní polovině břicha, popřípadě hnis a krev v moči. Když si to člověk představí, určitě by se takovým „radostem“ moc rad vyhnul. Jak? Co takhle pomocí zmíněné kulaté plodiny? Načerpáte z ní draslík, který v prevenci ledvinových kamenů sehrává důležitou roli.

Velká vzpruha pro mozek

Pomeranče se mohou pochlubit i kyselinou listovou, což je dobrá zpráva zejména pro váš mozek. Její nízké hladiny totiž bývají často spojovány s úbytkem kognitivních funkcí nebo vyšší pravděpodobností rozvoje Alzheimerovy choroby i různých forem demence. Sluší se poznamenat, že kyselina listová je také nezbytně nutná pro tvorbu určitých neurotransmiterů ovlivňujících náladu. Takže jí nikdy není dost, nemyslíte?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat