Prostreno.cz

Nesporný zdravotní potenciál divoké hořčice

Říká se jí polní nebo také divoká hořčice. Tenhle plevel a zároveň medonosná rostlina umí ulevit od nachlazení a zánětu vedlejších nosních dutin. A blahodárně působí na vlasy! Využijte veškerého potenciálu, který nabízí!

Hořčice polní (Sinapis arvensis) je také známá i pod synonymem hořčice rolní. Jedná se o jednoletou, středně vysokou bylinu se žlutými květy. Rostlina pochází z mírných oblastí Evropy, Malé Asie, jihozápadní Asie a severní Afriky a roste v rovinách a horách, ale také na pastvinách, polích, v okolí silnic, v zahradách i ovocných sadech. Mnoho lidí zajímají hlavně její semínka.

Mouka v teplé lázni

Zralá semena mají průměr 1–1,5 milimetru. Bývají černá, ale také červenohnědá, hnědá nebo zelenohnědá, lisuje se z nich hořčičný olej používaný vnitřně na zlepšení trávení, podporu funkci žlučníku a k masážím. Semínka jsou také zdrojem hořčičné mouky, jež se přidává do koupele. V této formě ulevují od nachlazení, zároveň prokrvují pokožku, tiší bolesti a tlumí křeče. Ovšem ani v kosmetice se semínka neztratí!

Silnější, delší a krásnější vlasy

Podporují růst vlasů, absorbují přebytečnou mastnotu, zlepšují krevní oběh a regulují mazové žlázy, které se nacházejí na pokožce hlavy. Smíchejte 2 lžíce hořčičného semínka v prášku, 2 lžíce teplé vody, 1 žloutek a 2 lžíce olivového nebo mandlového oleje. Usilujte o hladkou kaši a tu naneste do kořínků suchých vlasů. Nerozčesávejte po celé délce.

Hlavu zakryjte igelitovým sáčkem a nahřátým ručníkem a napoprvé nechte působit pouze 15 minut. (Při další aplikaci dobu působení můžete protáhnout. Vlasy už budou odolnější.) Masku aplikujte jednou týdně a celkovou dobu trvání neprotahujte. Stačí jeden měsíc. A co dalšího hořčice rolní umí?

Všestranná pomocnice

V lidovém léčitelství se používá jako stimulant k jídlu, uplatňuje se však i při léčbě melancholie a deprese. Ostatně, je součástí Bachových esencí a „ordinuje“ se při nezájmu, sklíčenosti, zimní depresi z nedostatku světla a nízké tvorbě melatoninu, dále pak při lhostejnosti, otupělosti, pokleslosti na mysli či beznaději. Hořčice krotí depresivní stavy v pubertě i během krize středního věku. Nepoužijete-li ji na psychiku, otevřete dveře do kuchyně.

Listy lze konzumovat syrové nebo vařené. Chutnají v salátech a mají pikantní aroma. Někomu připomínají zelí a ředkvičky. Co se týče květů, tak ty se hodí jako ozdoba. Semínka se mohou naklíčit a jíst syrová. Pak se přidávají do salátů a sendvičů. Pomletá na prášek zastupuje funkci koření. Ve větším množství však mohou způsobovat gastrointestinální problémy.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat