Prostreno.cz

Populární čínské bylinné léky proti tělesné nerovnováze

Recept na dlouhověkost? Rostlinky opěvované tradiční čínskou medicínou. Co svede pupečník nebo touleň? Tyhle poklady přírody si rozhodně nenechte ujít, vyřeší spoustu vašich zdravotních problémů!

Tradiční čínská medicína má po celém světě řadu příznivců. Jedna z jejích klíčových teorií poukazuje na dvě protichůdné energetické síly, nazývané jin a jang, které tvoří vitální energii těla neboli „čchi“. Tato energie v těle proudí různými kanály, přičemž některé tělesné funkce jsou řízeny jinem, zatímco jiné jangem. Když v těle nastane nerovnováha jin a jang, čchi se zablokuje, což ve výsledku představuje řadu nemocí.

Čínské byliny se o rovnováhu čchi důsledně starají a tím předcházejí zdravotním komplikacím. Další dobrou zprávou je, že je lze zakoupit ve formě čajů, tinktur nebo prášků – naprosto běžně a bez problémů. A které jsou ty nejpopulárnější?

Kozinec

Astragalus neboli kozinec je nápomocný při léčbě cukrovky, senné rýmy, průjmů nebo nočního pocení. Podporuje imunitní systém, krotí nachlazení a bojuje proti virům.

Pupečník asijský

Pupečník asijský má úžasnou přezdívku. Říká se mu bylina dlouhověkosti. V ajurvédě se označuje jako brahmi. Pupečník je oblíbený pro své protizánětlivé a antidepresivní vlastnosti. Zlepšuje krevní oběh, hojí rány, snižuje úzkost a navozuje relaxaci, což je jedině dobře, neboť chronický stres může způsobit až smrt.

Zázvor

Tolik oblíbený zázvor patří k přírodním antibiotikům. Vyniká antivirovými, protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Je vynikající při léčbě zažívacích potíží, nevolnosti a zvracení. Zázvor, bohatý na antioxidanty, taktéž posiluje imunitní systém a pomáhá bojovat proti nachlazení a chřipce. Podle všeho zároveň předchází cukrovce, vysokému krevnímu tlaku a hromadění cholesterolu.

Ženšen

Ženšenu existuje několik druhů, nicméně mezi ty nejhojněji využívané patří ženšen asijský a americký. Zatímco americký ženšen funguje jako relaxační látka, asijský druh má stimulační, hřejivé, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Zlepšuje mozkové funkce včetně paměti a stejně jako jeh „kolegové“ posiluje imunitní systém.

Touleň srdčitá

Touleň je východoasijská bylinka s všestranným využitím. Název Yu Xing Cao v čínštině znamená páchnoucí rybinou. Jako lék se používá k léčbě oběhových a menstruačních poruch. Má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a v neposlední řadě zastavuje krvácení. I ona by ve vaší domácí lékárničce neměla chybět.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat