Prostreno.cz

Osvěžovač vzduchu v autě může ničit vaše zdraví

Vídáme je v různých barvách, tvarech i vůních. Věšíme si je na zpětná zrcátka nebo přiděláváme k ventilátoru. A tím riskujeme problémy s dýcháním, imunitou, reprodukcí, pamětí i ledvinami. V čem dalším mohou mít osvěžovače do auta prsty?

Osvěžovač vzduchu je pro mnohé nepostradatelnou automobilovou výbavou. Máte pocit, že i vám se s ním cestuje o něco příjemněji? Je pravda, celý prostor doslova „napumpuje“ intenzivní vůní a zamaskuje nežádoucí pachy. Už jste se ale někdy zamysleli nad tím, co taková věc dělá s vaším tělem? Že ne? Odborníci si tuhle otázku položili.

Tajemství, které nemá být odhaleno

Rada pro ochranu přírodních zdrojů, což je mezinárodní nezisková organizace zabývající se životním prostředím, jež má sídlo v americkém New Yorku, v jednom ze svých prohlášení sděluje, že automobilové osvěžovače představují vážné hrozby. Podle této společnosti obsahují ne stovky, ale tisíce chemických složek útočících na lidský organismus. S čím vším tedy jezdíte v autě a co to může způsobit?

Ftaláty jako nebezpečný spolujezdec

Ftaláty jsou chemikálie, které se běžně využívají ke změkčení a zvýšení pružnosti plastů. Ovšem dobrý vztah s nimi má i kosmetický průmysl, neboť díky nim mají vonné složky delší trvanlivost. Jenže! Tyto látky negativně působí na produkci mužského pohlavního hormonu testosteronu, proto jsou často spojovány s reprodukčními abnormalitami. Do přímé souvislosti se dávají také s obezitou, rozvojem diabetu nebo autoimunitními poruchami. Asi vás moc nepotěší, že když výše zmíněná společnost testovala osvěžovače do auta, 86 procent vzorků mělo ftalátů více než dost, viďte? Jsou tu ovšem i další problémy…

Alergie? To je to nejmenší

Rada pro ochranu přírodních zdrojů rovněž uvádí, že uvedené produkty v sobě ukrývají i aldehydy, benzenové karcinogenní deriváty a stopy toulenu. Takový koktejl prý může zapříčinit nepřiměřené alergické reakce, selhání centrálního nervového systému, dýchací potíže, bolesti hlavy, svalové křeče a výpadky paměti. Negativně však působí také na játra a ledviny, stejně jako na lymfatický a imunitní systém. Čím častěji a déle mu budete vystaveni, tím pochopitelně hůře. Ještě pořád toužíte po vyvoněném autě? I za tuhle cenu?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat