Prostreno.cz

Esenciální olej z petrželky má antibakteriální účinky

Levandule, tymián, lemongrass či třeba eukalyptus patří ke známým a hojně používaných éterickým olejům s léčivými účinky. Už jste ale vyzkoušeli nějaký ten méně „tradiční“? Esenciální olej z petrželky zatočí nejen s mikroby!

Petrželka (Petroselinum sativum) se hojně pěstuje jako všestranná kulinářská bylina. Esenciální olej, který se extrahuje ze sušených semen, se získává pomocí destilace vodní párou. Olej je světle žlutý až bezbarvý a v porovnání s čerstvou bylinkou má hořkou vůni. To však nic nemění na tom, že by neměl chybět v žádné domácí lékárničce. Z jakých důvodů?

Antibakteriální vlastnosti

Esenciální olej z petrželky má antimikrobiální vlastnosti, které pomáhají ničit mikroby a krotí jejich množení. V překladu to znamená, že předchází množení infekcí.

Čisticí a detoxikační schopnosti

Málokdo ví, že petrželka má čisticí a detoxikační vlastnosti, díky kterým se vylučují toxiny z těla. Její příjem podporuje močení, čímž odstraňuje přebytečnou vodu z těla, ale také kyselinu močovou a soli. Uvedená rostlinka zároveň podporuje průtok krve a zvyšuje krevní oběh. Také poskytuje úlevu od bolesti způsobené dnou a artritidou.

„Vyvolávač“ kontrakcí

Petrželka je nápomocná při vyvolávání aktivity (kontrakcí) svalů, tkání, dásní, kůže, krevních cév a vlasových kořínků (stačí jej vmasírovat do pokožky hlavy). Esenciální olej z ní připravený se dá použít externě i externě. Ovšem pozor, proto, že jsou éterické oleje tak koncentrované, je nutno je vnitřně používat pouze v extra malých množstvích!

Lékař přes střeva

Trpíte-li plynatostí, nevolností, bolestmi hlavy a břicha, poruchami trávení či zvracením, neváhejte esenciální olej z petrželky použít. Tenhle zázrak zabraňuje tvorbě plynů a vylučuje je ven z těla. Urychluje proces trávení a v neposlední řadě vyvolává pocit hladu.

Krotitel menstruačních problémů

Petrželka v esenciální verzi „nakopává“ sekreci estrogenu a poskytuje tak úlevu od problémů, jako jsou menstruační křeče, nevolnost, premenstruační syndrom (mrzutost) a únava. Máte doma difuzér?

Ten, který snižuje vysoký krevní tlak

Esenciální olej z petrželky se používá i k léčbě vysokého krevního tlaku, kašle, koliky, hypertenze, gastrointestinálních poruch, ischiasu, cystitidy, žlučových kamenů, problémů s dásněmi a hemoroidy.

Pomocník při meditaci

Věděli jste, že se petržel dá využít i pro meditaci? Eliminuje totiž fyzické a emoční projevy přepracování a podporuje soustředění. Sluší se také uvést, že se dobře mísí s anýzem, růží, černým pepřem, zázvorem, koriandrem, neroli, čajovníkem nebo ylang ylang.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat