Prostreno.cz

Jedlá soda v boji s ustupujícími dásněmi

Máte pocit, že jsou vaše zuby větší a delší než je obvyklé? Vaše dásně jsou možná na ústupu, což si žádá konzultaci s lékařem. Aby se celá situace ještě nezhoršovala, vsaďte na aloe vera, zelený čaj nebo jedlou sodu.

Co si představit pod pojmem ustupující dásně? K tomuto onemocnění dochází, když se dásně stahují směrem nahoru a obklopují tak kořeny mezi zuby. Tím v chrupu vznikají mezery, v nichž se usazují choroboplodné zárodky i plak, což zase poškozuje kostní strukturu a předpovídá ztrátu zubů. Čím si něco takového člověk „zaslouží“?

Viníci, kteří vás dostali do problému

Za ústupem dásní může stát více faktorů. Třeba zanedbaná ústní hygiena, přílišné vyvíjení tlaku při čištění zubů a probíhající hormonální změny v těle. Také nutriční nedostatky, kouření, genetické dispozice, paradontóza, špatně zarovnaný skus nebo nošení šperků v propíchnutých rtech či jazyku. Váš lékař příčinu jistě odhalí, ale než se k němu vypravíte, můžete vyzkoušet i domácí nápravné prostředky. Ačkoli tento stav úplně nevyřeší, předejdou alespoň dalšímu zhoršování. A co přesně pomůže?

Aloe vera, víc než dekorace

Stálezelená sukulentní bylina je za malý zázrak považována již celá tisíciletí. Aloe má spoustu blahodárných účinků, přičemž platí i na vaše dentální potíže. Pravidelná aplikace gelu přímo na dásně pomůže zmírnit celkové podráždění a přispěje i k regeneraci poškozených tkání. Oželte tedy jeden šlahoun a neváhejte si jeho cenným nektarem potírat postižená místa.

Zelený čaj jako kloktadlo

Zelený čaj byl jakožto užitečný nápoj se spoustou výhod vnímán asi vždycky. Jeho vysoká antioxidační koncentrace zastavuje množení volných radikálů, jež způsobují nemoci parodontu. Obsažené katechiny zase posilují spojení mezi zuby a dásněmi, přičemž snižují otoky. Zelený čaj je doporučován nejen k pravidelné konzumaci, ale i jako kloktadlo.

Jedlá soda

Použití ústní vody vyrobené z jedlé sody a vody je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak udržet ústa bez zárodků bakterií a zmírnit potíže spojené s ustupujícími dásněmi. Hydrogenuhličitan sodný totiž funguje jako mechanický čistič, zatímco neutralizuje produkci kyselin a představuje prevenci infekcí.

Zdroj: www.firstaid.com, www.dentistfoundation.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat