Prostreno.cz

Potraviny snižující riziko rakoviny prsu

Chcete svá ňadra udržet v bezpečí? Pak jezte více hub, rajčat nebo granátových jablek. Tyhle přírodní dary prý hrozbu karcinomu pomáhají odvrátit, což z nich dělá slibnou prevenci.

V České republice onemocní rakovinou prsu přibližně šest tisíc žen ročně. Ani celosvětové statistiky nejsou vůbec příznivé, neboť z nich vyplývá, že každých 13 minut nějaká pacientka této nemoci podlehne. I když se dlouho zdálo, že neexistuje nic, co by dámský dekolt ochránilo, nadějné zprávy přece jen přicházejí. Závěry mnoha vědeckých průzkumů totiž naznačují, že riziko rakoviny lze skutečně snížit – zdravým životním stylem a vhodným jídelníčkem. V něm by podle odborníků neměly chybět tyto potraviny.

Houbám je dobré se nevyhýbat

Hříbky, bedly, lišky, žampiony? Nebo snad raději poněkud cizokrajnější odrůdy, jako třeba chaga sibiřská, reishi či shiitake? To máte vlastně celkem jedno, neboť převážná většina hub obsahuje vyšší podíl vitaminu D. Americká studie, jejíž poznatky veřejnosti představil magazín Anticancer Research, prokázala, že lidé, kteří mají tohoto vitaminu dostatek, bývají méně náchylnější k onkologickým onemocněním. O důvod víc, proč si udělat nějakou houbovou specialitu…

Zázrak zvaný rajče

S odvrácením nádorového nebezpečí mohou pomoci i rajčata, jejichž největší předností je barvivo zvané lykopen. Jeho silný antioxidační vliv mírní zatížení organismu způsobené oxidačním stresem, čímž zpomaluje stárnutí, hýčká kardiovaskulární systém a chrání před rozvojem rakoviny. Sluší se zmínit, že dle názoru vědců se lykopen patřičně „aktivuje“ tepelnou úpravou, čemuž byste měli přizpůsobit i přípravu rajčat.

Granátové jablko, poklad s vůní exotiky

Ani plod granátovníku obecného byste jako svého spojence neměli podceňovat. Málokdo tuší, že šťáva z tohoto tropického ovoce v sobě ukrývá šest vzácných sloučenin, které potlačují rakovinu prsu způsobenou nadměrným množstvím hormonu estrogenu. Dobré je, že tento léčivý nektar mohou s klidným svědomím popíjet i pacientky s cukrovkou, protože nemá žádný vliv na hladinu cukru v krvi.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat