Prostreno.cz

Čaj z cibulových slupek je studnicí vitaminů

Cibulačka, cibulový koláč, cibulové kroužky či cibulová omáčka. Jak název napovídá, základem pro tyhle fajn recepty je cibule – oblíbená dvouletá až vytrvalá rostlina, které římští zemědělci říkali „unio“. Co děláte s její slupkou? Tenhle důvod vás přesvědčí o tom, že se jí nemáte zbavovat!

Pro jednoho odpad, pro druhého poklad. Inspirujte se indickými kuchaři a zpracujte cibuli beze zbytků. Slupka je totiž vynikajícím zdrojem vitaminů, včetně áčka, jež pomáhá zlepšovat zrak. Jelikož jsou cibule obohaceny i o vitaminy C a E, dokážou zázraky i s vaší pokožkou.

Slupky bývají nabité protizánětlivými a antioxidačními schopnostmi, které pomáhají zvládat příznaky nachlazení, kašle a chřipky. Zároveň odvracejí riziko sezonních infekcí. Ostatně, již zmiňovaný vitamin C je silný antioxidant přirozeně zvyšující imunitu. A jak slupky zpracovat? Připravte si z nich čaj!

Proč zrovna horký šálek?

Je nízkokalorický, chutný a plný flavonoidů, o kterých je známo, že udržují srdce zdravé a krotí vysokou hladinu cholesterol. Cibulové slupky také mají protiplísňové vlastnosti, takže pokud se potýkáte s určitým druhem svědění na kůži nebo vyrážkami, je čaj vaším spojencem.

Přidat můžete i majoránku

Jakmile cibuli oloupete, slupky vhoďte do hrnce a několik minut je povařte v šálku vody. Tu pak přeceďte, podle chuti dolaďte medem a vypijte. Ale možná se vám víc zalíbí recept s majoránkou.

Ze tří až čtyř velkých cibulí odstraňte vrchní slupky, pokrájejte je a dejte vařit společně s několika lístky majoránky, která vyniká protizánětlivými účinky a také zmírňuje příznaky rýmy a nachlazení. Čaj nechte projít varem a chvíli povařte, pak nechte asi 15 minut louhovat. Sceďte, ochuťte medem a průběžně popíjejte.

Odvar, nebo tinktura?

V případě, že trpíte na záněty v ústech, afty nebo bolesti v krku, odvar z cibulových slupek kloktejte a vyplachujte jím ústní dutinu (aplikujte několikrát denně). Při prvních projevech rýmy zase dvakrát denně užívejte 20 kapek tinktury. Ta je na výrobu velmi jednoduchá.

Cibulové slupky, jež jsou k mání po celý rok, nakrájejte, napěchujte do zavařovací sklenice a zalijte kvalitním alkoholem. Macerujte 1 až 3 týdny (v temnu). Denně protřepávejte a následně přeceďte. Tinkturu uchovávejte v tmavých lahvičkách.

Zdroj: www.herbslife.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat