Prostreno.cz

Vitamin K urychluje hojení

Urychlit hojení? To vážně jde! Stačí, když do svého jídelníčku zařadíte pár potravin bohatých na vitamin K. Které to jsou? Určitě nepodceňujte kiwi!

Vzhledem k pokračující pandemii si dobře uvědomujeme, jaké vitaminy a minerály jsou pro naše zdraví zásadní. Každý má svoji funkci, od vitaminu C pečujícího o imunitu, až po vitamin K, který, tedy kromě ochrany srdce, podporuje hlavně zdraví kostí a hojení ran. A právě ten je k mání v běžně dostupných potravinách. Po čem byste v obchodě měli sáhnout?

Kiwi

Kiwi se neprávem podceňuje. Je nabité živinami, které posilují tělo. Kromě vitaminu C poskytuje vitaminy A, B12, B6 a E, ovšem taky železo, vápník, hořčík, draslík. Suma sumárum, pravidelná konzumace kiwi zajišťuje krevní oběh v cévách, vstřebávání železa, zdravé kosti a dobré vidění. A naštěstí se jedná o ovoce, které se skvěle hodí do mnoha osvěžujících dezertů. A už jste zkoušeli studenou kiwi polévku?

Brokolice

Šťavnatá, čerstvá a pevná brokolice je jedním ze zdrojů káčka. Akorát nezapomeňte, že vitamin K patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích (společně s A, D a E), proto jej tělo nejlépe přijme s kvalitními rostlinnými tuky a oleji. Nechutná-li vám brokolice, pak je vhodnou volbou i růžičková kapusta.

Špenát                                                                      

Špenát s nízkým obsahem cholesterolu, bohatý na vlákninu, vitaminy A, C, K a železo je dobrý pro zdraví kostí i optimální funkci červených krvinek v těle. Zkuste třeba roládu z listového těla plněnou vařenými vejci (dalším zdrojem káčka)!

Hlávkový salát neboli locika setá

Ač se to možná nezdá, hlávkový salát je bohatý na bílkoviny, vitamin A a draslík. Pravidelná konzumace salátu má mírný sedativní účinek a dodává tělu vitaminy skupiny B potřebné pro odolnost nervové soustavy. Káčko zase, stejně jako v předchozích případech, urychluje hojení ran.

Ryby

Ryby jsou zásobárnou zdraví. Obsahují spoustu cenných vitaminů, včetně těch rozpustných v tucích. Velmi důležitou složkou jsou ale hlavně omega-3 mastné kyseliny, jež si tělo nedokáže vyrobit.

Květák

Co udělá konzumace květáku s vaším organismem? Kromě zrychlení hojení můžete očekávat podporu trávicího systému, prevenci proti artritidě, obezitě a dalším protizánětlivým chorobám. Neberte to!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat