Prostreno.cz

Na podzim se konzumace česneku vyplatí dvojnásobně

Tenhle svou chutí tak specifický kořen nejenže výborně dochutí naše jídlo, ale je také skvělým pomocníkem při nachlazení.

S česnekem se nám vybaví hlavně silný zápach z úst, který je s jeho konzumací spojený. A pak nás asi napadne pověst o upírech, před kterými nás česnek má chránit. Věděli jste ale, co všechno tenhle kořen ještě dokáže? Je totiž plný překvapení, a proto byste jeho konzumaci neměli vůbec podceňovat.

Starověká medicína

Už u starých Egypťanů byl česnek známou léčivou rostlinou a po smrti ho přidávali se zemřelým do hrobky spolu s dalšími cennými věcmi. Obsahuje důležité vitaminy A, B a C, minerální látky jako třeba draslík, a antioxidanty. Všechny tyto látky mají významné místo především v našem imunitním systému. Jakmile se začne počasí ochlazovat a nebezpečí chřipkových onemocnění stále stoupá, potřebujeme opravdu silnou imunitu, která nás před škodlivými bakteriemi ochrání. Sloučenina alliin, který je odpovědný za typickou vůni česneku, je také jeho hlavní účinnou látkou. Chrání tělo před poškozením buněk v mozku, snižuje krevní tlak a očišťuje tělo od těžkých kovů jako je třeba olovo nebo hliník. Kromě toho má tahle účinná látka antibakteriální účinek a pomáhá tak především při trávicích potížích a nachlazeních.

Sirup proti kašli

Pokud vás trápí kašel, tak na jeho potlačení se nejlépe hodí právě antibakteriální účinek česneku. Navíc recept na česnekový sirup proti kašli je velmi jednoduchý.

Potřebujete na něj jen 2 nasekané stroužky česneku, 4 polévkové lžíce medu a 250 ml vody. Všechny přísady dáte do menšího hrnce a přivedete k varu. Následně necháte pod pokličkou tři hodiny louhovat. Denně vám na léčbu kašle stačí tři čajové lžičky.

V tabletkách i čerstvý

Ovšem česnek nemusíte používat jen na akutní případy, se svojí dávkou vitamínů se totiž hodí výborně i jako prevence. Česnek tak může být při zpracování ve formě prášku v kapslích nebo dražé také výborným doplňkem stravy. Jestli máte ale raději věci čerstvé a přírodní, pak si udělejte naše oblíbené spaghetti aglio olio, tzatziki nebo třeba krémovou česnekovou polévku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat