Prostreno.cz

Čínské liči normalizuje tlak a pomáhá při hubnutí

Podpora zdraví je v těchto dnech ještě důležitý než kdy jindy. Nechcete si posílit imunitu pomocí liči, jehož semeno si pak klidně můžete i zasadit?

Liči čínské, známé také pod jménem dvouslivák lahodný, je majestátní stálezelený strom původem z Asie, Číny a Indočíny. Co je na něm zajímavého, tedy kromě sladkých plodů, jež na něm rostou? Jde o dřevinu, která se může dožít až tisíce let. A to slibuje hodně velkou úrodu! Právě na ni se v následujících řádcích zaměříme. Jaký prospěch budete z liči mít a proč ho kupovat častěji?

Vzpruha pro pleť i imunitu

Uvedený „dáreček“ má příznivý vliv na imunitu, neboť obsahuje více vitaminu C než citrusové plody. Sluší se poznamenat, že tento vitamin neprospívá jenom obranyschopnosti, ale i pokožce. Stimuluje totiž tvorbu kolagenu, posiluje strukturu pleti a zpomaluje proces stárnutí. K jeho dalším účinkům patří to, že zvyšuje odolnost organismu vůči stresu a zároveň i energetickou hladinu.

Ochrana srdce

Závěry amerického výzkumu, které publikoval magazín Journal of Nutrition, sdělují, že zmíněné plody mají ze všech druhů ovoce jednoznačně nejvyšší podíl polyfenolů, které jsou spojovány s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Jejich složení ke všemu zlepšuje průtok krve, přičemž omezuje zátěž srdce způsobenou nadbytkem sodíku přijímaného ze stravy.

Pomoc při hubnutí

Liči se obecně řadí mezi nízkokalorické potraviny, které navíc regulují hladinu škodlivého cholesterolu, normalizují tlak, zachovávají bezproblémové trávení a čistí krev. Nalézá se v něm i větší množství vlákniny, což může lidem usilujícím o shození přebytečných kil usnadnit práci. Toto sladké občerstvení funguje také jako afrodiziakum. A na co byste při jeho konzumaci měli myslet?

S peckou lze dobře naložit

Co kdybyste si liči zkusili pěstovat i doma? Je to možné. Nemusíte se bát, že by vám snad přerostlo přes hlavu, v takto umělých podmínkách velikosti stromu určitě nedosáhne. Bohužel ani neplodí, nicméně pořád jde o zajímavou pokojovou rostlinu. Vyjměte z něj semeno, dobře ho očistěte a zasaďte do substrátu, který je třeba udržovat stále vlhký. Květináč klidně umístěte na radiátor – čím více tepla, tím lépe. Pokud vše půjde podle plánu, semena vyklíčí asi za měsíc.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat