Prostreno.cz

Tělo přes zimu potřebuje především výživné potraviny

Chladné zimní počasí ovlivňuje výběr vašeho šatníku, výši účtu za topení i tělesné tužby. Organismus zkrátka potřebuje pár věcí, bez kterých se v zimě rozhodně neobejde! Víte, které to jsou?

Tělo se na zimu přepravuje tak, že změní energetické hladiny, rychlost metabolismu a dokonce i preferenci potravin. Najednou už nemáte chuť na osvěžující nápoje, ale sladkosti, které ve vás vyvolávají pocit štěstí (a aspoň na chvíli zaženou únavu). Často se objevuje i nechuť ke sportování, na řadu spíš přichází odpočinek na gauči. Tak což o to, dopřát si ho samozřejmě můžete, ale nevynechávejte konzumaci super výživných potravin, které skvěle chutnají a zároveň organismu dopřejí potřebné vitaminy a minerály. Tyhle jsou sázkou na jistotu!

Kořenová zelenina

Kořenová zelenina, jako je řepa, celer, petržel, mrkev a tuřín v zimě posiluje obranyschopnost, podporuje trávení a dodává energii. Kořenovou zeleninu můžete nakrájet na plátky, dát zapéct do trouby a potřít marinádou.

Ovesné vločky s ovocem

Ovesné vločky jsou mnohem víc než jen ideální volbou pro první jídlo dne. Mají vysoký obsah zinku (důležitý pro správnou imunitní funkci) a rozpustné vlákniny (ta se spojuje se zdravím srdce). Spárujete-li je s ovocem, aspoň sušeným, získáte porci zdraví navíc. Sušené ovoce je totiž taktéž bohaté na vlákninu, ale i vitaminy, minerály a polyfenoly, jež se řadí k jedněm z nejvýznamnějších antioxidantů.

Hřejivé polévky

Polévky jsou pro chladnější dny perfektní, a to zvlášť ty se spoustou zeleniny. Vědci potvrdili, že táhlé vývary skutečně mohou mít silné protizánětlivé účinky, jež zmírňují příznaky infekce horních cest dýchacích. V neposlední řadě organismu doplňují živiny.

Losos, sardinky, tuňák

Vitamin D si tělo nedokáže samo vyrobit, pokud tedy není vystaveno slunečnímu záření. Přes zimu je nutné doplňovat ho s pomocí potravin. Mezi ty nejvhodnější patří losos, sardinky, tuňák, ale třeba i ústřice, krevety a vaječné žloutky. Nedostatek déčka se pak projevuje oslabením kostí a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění.

Košťálová zelenina

Od citrusového ovoce to tak nějak čekáte, ale že se i v oddělení zeleniny dají najít vitaminové poklady? Tak to si pište! Brokolice a květák jsou slušnou zásobárnou vitaminu C, který posiluje imunitní funkci, má antioxidační účinky či snižuje hladinu cholesterol. A pozor, pro kuřáky je doporučený denní příjem vitaminu C vyšší o 35 miligramů než u nekuřáků. Příznivci téhle neřesti totiž mají sníženou hladinu céčka vinou toxinů z cigaretového kouře. V zimě by tak měli být o něco obezřetnější.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat