Prostreno.cz

Nedostatek vlákniny poznáte i bez návštěvy lékaře

To, že vám jsou těsnější kalhoty, může být výsledkem zavodnění organismu, přemíry nezdravých jídel a s ním spojeného břišního tuku, nebo také nedostatku vlákniny. A s pomocí jakých dalších signálů poznáte, že téhle významné složky potravy nemáte dostatek?

Doporučená denní dávka vlákniny je 30 gramů, průměrný Čech však denně sní pouhou polovinu. Vláknina se dělí na rozpustnou a nerozpustnou. První jmenovaná do sebe v trávicím traktu absorbuje vodu a mění se na gelovou konzistenci, která zpomaluje trávení. Také chrání srdce tím, že na sebe váže cholesterol. Nerozpustná vláknina svoji strukturu nemění, její hlavní funkcí je, že přispívá k prevenci poruch trávicího traktu. Jak i bez lékaře poznáte, že jí máte nedostatek?

Méně než tři stolice týdně

Pokud máte pocit, že vás v žaludku tíží cihla, a navíc na velkou potřebu nejdete víckrát než třikrát týdně, pravděpodobně váš organismus potřebuje víc nerozpustné vlákniny. Na svůj stůl zařaďte celozrnný chléb, hnědou rýži, ořechy, semínka a ovoce.

„Sražené“ oblečení  

Hranolky, smažený sýr nebo třeba řízek. A kde je zelenina s vysokým obsahem vlákniny, která pomáhá snížit množství konzumované stravy i celkovou energetickou zátěž jídelníčku? Jestli ji neberete na milost, nedivte se, že se nevejdete do svého oblíbeného oblečení. No a taky byste měli vědět, že smažení zároveň zdvojnásobuje počet kalorií v jídle!

Hlad – pořád

Potraviny s nízkým obsahem vlákniny, ke kterým patří sladkosti či dobroty z bílé mouky, tělo dostatečně neuspokojí a nevytvoří v něm pocit plnosti. Dostali jste chuť na dortík? Z občasné neřesti výčitky nemějte, ale počítejte s tím, že po něm brzy dostanete hlad. Proto se pokuste, sladké a kalorické bomby co nejčastěji měnit za luštěniny, jablka, banány, brokolici či mrkev.

Vysoký cholesterol a hladina cukru v krvi

Kdy jste si naposledy nechali změřit cholesterol, byť třeba v rámci domácího testu? Vláknina vás nejen naplní, ale může pomoci snížit jeho hladinu. Ta rozpustná se totiž váže na cholesterol v tenkém střevě a udržuje ho mimo krevní oběh. A to pořád není všechno. Když jí začnete přijímat o trochu víc, zpomalíte vstřebávání cukrů z tenkého střeva do krevního oběhu.

Únava

Možná své stavy vyčerpání svádíte na počasí a stres v práci. Jenže viníkem může být i příliš málo sacharidů ve stravě, tedy stravě s nízkým obsahem vlákniny. Dejte si otruby, obilné vločky, sypané müsli či třeba celozrnný kuskus a všímejte si, jak na to vaše tělo zareaguje.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat