Prostreno.cz

Vánoční koření pro tu správnou vůni domova

Vánoce jsou za rohem, takže jistě i vy už přemýšlíte na harmonogramem pečení cukroví. Dáváte přednost osvědčeným a oblíbeným druhům, nebo rádi experimentujete a zařazujete stále nové a nové vánoční dobroty? V obou případech se bez koření neobejdete. Je totiž nesmírně důležité a léčivé!

Vánoční koření provoní domov, zmírní stres a vytvoří tu nezapomenutelnou a opojnou atmosféru nejkrásnějších svátků roku. Které druhy patří k těm nejpopulárnějším? Bez těchto dochucovadel s pozitivním působením na zdraví by Vánoce nebyly úplné!

Anýz

Anýz roste na středomořském keři. Jako vánoční koření se nachází v perníku, medovém koláči, sušenkách a dalších laskominách. V rámci lidového léčitelství se používá pro uklidnění podrážděného žaludku a střev. Podporuje trávení a krotí bolest. (Ideální je, když 1 lžičku nadrceného anýzu smícháte se šálkem podmáslí, směs mírně zahřejete a necháte pár minut odpočívat.)

Hřebíček

Hřebíček dochucuje svařené víno, punč i perníky. Posiluje žaludek, ulevuje od nadýmání a je užitečný při průjmech. Pokud vás bolí zuby, místo analgetik použijte právě hřebíček přiložený na postižená místa. Přítomný eugenol má anestetický účinek.

Nové koření

Nové koření jsou sušené plody pimentovníku pravého. Chuť je ostrá a připomíná hřebíček, muškátový oříšek, skořici i pepř. Esenciální oleje obsažené v novém koření pomáhají trávení a zmírňují plynatost. Tenhle zázrak má navíc relaxační účinek. Uplatňuje se v pernících a vánočních pudincích a výborně si rozumí s čokoládou.

Zázvor

Zázvor je běžnou součástí perníků a sušenek. Obsahuje mnoho éterických olejů, které pokrmům dodávají kořeněnou chuť. Zázvor působí hřejivě, obsahuje mnoho protizánětlivých látek a zmírňuje bolest.

Kardamom

Kardamom je společně se šafránem jedním z nejdražších koření na světě. Má sladkou a kořeněnou chuť a taktéž se používá do perníčků a sušenek. Nedají se mu upřít příznivé účinky na trávení.

Vanilka

Česká klasika? Vanilkové rohlíčky! Ovšem i linecké těsto nebo biskupský chlebíček bez vanilky trpí! Tohle koření zahání únavu, prospívá psychice a podle některých patří mezi afrodiziaka.

Koriandr

Přísada do perníků, to je koriandr, který ulevuje od žaludečních křečí a stimuluje trávení.

Muškátový oříšek

Muškátový oříšek dochucuje nejen sušenky. Tlumí dopady vánočního stresu, vyniká antibakteriálními, antiseptickými a antimikrobiálními účinky. Působí proti nadýmání a plynatosti.

Skořice

Skořice je absolutní klasika, jež má nezastupitelné místo téměř ve všech adventních pokrmech. Napomáhá krevnímu oběhu, krotí bolesti žaludku, snižuje krevní tlak a působí dezinfekčně.

Badyán

Sušenky, polevy, perníky i zavařeniny. Charakteristickým kořením ve tvaru hvězdiček se dá nejen doladit chuť cukroví, ale i jeho vzhled. Prohřívá organismus a posiluje imunitní systém. Taky ho tak milujete?





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat