Prostreno.cz

Červená cibule je velmi prospěšná pro kardiovaskulární zdraví

Srdce, které je tak často zmiňováno v souvislosti s láskou, si zaslouží tu nejlepší péči. Nechcete mu ji poskytnout tím, že si červenou cibuli dopřejte co možná nejčastěji? Není to vůbec špatný nápad!

Cibule nám v kuchyni dělá společnost takřka dnes a denně. Který její druh máte nejraději vy? Pokud preferujete tu červenou, jejíž sladší chuť dokonale zapadá do studených pokrmů, máme pro vás dobrou zprávu. Takhle kulinářská pomocnice příznivě ovlivňuje srdeční zdraví, což z ní dělá potravinový svatý grál všech kardiologů. Jak přesně působí?

Schopnosti, které překvapí

Rubínová odrůda se může pochlubit významným množstvím biologicky aktivního flavonoidu kvercetinu. Vědecké studie potvrzují, že tato mocná sloučenina významně podporuje regulaci škodlivého cholesterolu i úroveň triglyceridů (tuky nalézající se v obíhající krvi). To vede k posílení buněčných membrán, s čímž zase úzce souvisí nižší pravděpodobnost infarktu. Ovšem jsou tu i další zajímavá pozitiva, která stojí za zmínku.

Anémie, už se tě nebojím!

Ve zmíněné cibulovině se kromě kvercetinu ukrývají i jiné látky, jež jsou pro tělo naprosto zásadní. Jednou z nich je železo, jehož nedostatek způsobuje anémii neboli chudokrevnost. Organismus s veškerou radostí přivítá i poctivou dávku antioxidantů. Ty zase neutralizují nadbytek volných radikálů, chrání buňky před poškozením, zpomalují proces stárnutí a zlepšují kvalitu pokožky. Není jich tedy nikdy dost!

Prevence osteoporózy

Osteoporóza není žádná legrace, neboť jde o stav projevující se řídnutím kostní tkáně. Jste přesvědčení o tom, že vás se týkat nemůže? Ne tak zhurta. Lékaři si rozvoj tohoto onemocnění dávají do souvislosti s absencí pohybu, užíváním některých léků, stresem, konzumací alkoholu i špatnými stravovacími návyky, což jsou klasické „hříchy“ moderní populace. Naštěstí je tu červená cibule, jejíž konzumace proti osteoporóze bojuje, protože má příznivý vliv na hustotu kostí i jejich odolnost.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat