Prostreno.cz

Rooibos posiluje imunitu i spánek

Pro zimní měsíce a vánoční svátky se hodí jako nic jiného. Rooibos vás zahřeje po těle i po duši a dokonale posílí organismus. Díky němu se i během hektického období plného shánění dárků a pečení cukroví lépe vyspíte!

Mnozí jej považují za čaj, i když tomu tak není. Rooibos je nápoj, který pochází z jižní Afriky. Vyrábí se z listů keře nazývaného čajovec kapský, běžně se pije spolu s mlékem a cukrem, a jeho vůně je často popisována jako sladká a mírně ořechová. Proč ho lidé mají za čaj? Není se co divit.

Příprava rooibosového nálevu je v podstatě stejná jako příprava černého čaje a liší se pouze delším vařením. Nápoj také má červenohnědou barvu, takže skutečně čaj připomíná. Podstatné je však to, že má blahodárný vliv na organismus. Co všechno umí?

Hebká pleť i zpomalené stárnutí

Rooibos je vynikajícím antioxidantem, který zabraňuje pohybu volných radikálů, snižuje oxidační stres a zpomaluje předčasné stárnutí. Uvedený nápoj však díky tomu dokonce i udržuje pokožku hebkou a pružnou. Považujte ho za bohatý zdroj bioflavonoidů, stejně jako červené víno, které zlepšují krevní oběh a starají se o záři pleti.

Nezatížené trávení

Červený nápoj z Afriky je bez kofeinu a také bez taninů. Tento prvek, přítomen v čajích, mnoha lidem způsobuje trávicí potíže. Z tohoto ohledu je rooibos vhodnější volbou, navíc podle všeho zabraňuje průjmům a žaludečním potížím. Zároveň nemá žádnou kyselinu šťavelovou, takže je vhodný pro ty, kteří jsou náchylní k tvorbě ledvinových kamenů.

Zdravé a krásné vlasy

V každém šálku je plno mikroživin. Železo, zinek, měď a mangan jsou jen některé z mnoha minerálů, na které je rooibos bohatý. A možná vás překvapí, že pokud trpíte ztrátou vlasů, je pro vás uvedený nápoj spásou. Zlepšuje totiž jejich růst a posiluje vlasové folikuly.

Silnější obranyschopnost

Červený zázrak má sílu chránit tělo před chorobami, buduje a posiluje imunitu a dělá organismus silnější už jen tím, že vyniká protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi.

Kvalitnější spánek

Jelikož rooibos neobsahuje žádný kofein, je mimořádně vhodný i pro nespavce. Pít se dá v kteroukoli denní hodinu a málokdo o něm ví, že zklidňuje nervy a navozuje pocit pohody. Potřebujete ještě další důvod, proč si s ním nezpestřit vánoční svátky?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat