Prostreno.cz

S bílým povlakem na jazyku si poradí i přírodní prostředky

Proč máte bílý jazyk a co se s tím dá dělat? V první řadě zachovejte klid, ve druhé si připravte trochu soli, kurkumy nebo gelu z aloe vera!

Jazyk je jedním z nejdůležitějších svalových orgánů v těle, neboť díky němu jsme schopní rozlišit chuť potravin, polykat i mluvit. Pokud je zdravý a nic nechybí, mívá růžovou barvu, ovšem za jistých okolností se na něm může objevit bílý povlak. Je to důvod k obavám, nebo jde o banalitu, která zmizí tak rychle, jako se objevila?

Žádnou paniku, řešení je po ruce

Bílý jazyk bývá poměrně běžným problémem. K tomuto jevu zpravidla dochází, když se v jeho výběžcích, jimž se říká papily, nahromadí zbytky jídla a odumřelých buněk sliznic. Možnou příčinou je podle odborníků i dehydratace, nadměrná konzumace alkoholu, kouření, nedostatečná ústní hygiena nebo užívání některých léků. Ve většině případů je tento stav neškodný a rychle odezní, čemuž hodně pomůže zvýšení pitného režimu. Pokud však nechcete čekat, můžete vsadit na domácí prostředky, které situaci dokážou napravit. Na tyhle je spolehnutí!

Sůl je vážně nad zlato

O soli nemají výživoví terapeuti nejlepší mínění, ovšem pořád jsou situace, kdy se toto ochucovadlo skutečně hodí. A jednou z nich je právě tohle bílé nadělení! Hrubá povaha soli zafunguje jako spolehlivé čistidlo, zatímco její antiseptické vlastnosti zlikvidují bakterie, jež mají prsty ve špatném dechu. Naneste si trochu na jazyk a proveďte pár jemných tahů zubním kartáčkem, poté ústa vypláchněte vodou. Kloktat můžete i slaný roztok – ani ten se nemine účinkem.

Pomoc nabízí i kurkuma

Antibakteriální složky kurkumy neboli indického šafránu také hodí záchranné lano. Smíchejte toto koření s citronovou šťávou v takovém poměru, aby vznikla konzistence pasty. Tu pak využijte tak, jako je popsáno výše.

Aloe vera nezklame

Blahodárný gel z rostliny aloe vera má pověst přírodní medicíny, která si poradí s celou řadou kosmetických, zdravotních i estetických neduhů. Tak proč ho nedopřát i bílému jazyku? Jakmile ze šlahounů jmenované květiny získáte alespoň jednu polévkovou lžíci, několik minut ho v puse jednoduše „převalujte“, následně celý obsah vyplivněte.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat