Prostreno.cz

Heřmánek umí čarovat s pochroumaným zdravím

Bojíte se osteoporózy, rakoviny, chronického zánětu nebo snad zubních kazů? Nepodceňujte prevenci. Třeba takový heřmánek proti těmto komplikacím bojuje poměrně rázně…

Léčivá moc heřmánku byla dobře známá již ve starověku. V těchto dobách ji lidé využívali proti zimnici, onemocnění jater i svalovým křečím, ovšem pomáhala i na podrážděné oči, žlučové kameny a bolesti hlavy. Jste překvapení? Podle vědců má tato bylina i další neméně zajímavé vlastnosti. Kupříkladu tyhle můžete v praxi aplikovat i vy...

Snesitelnější menstruace

Z aktuálních statistik vyplývá, že 30 až 50 procent žen v reprodukčním věku trpí v průběhu menstruačního krvácení silnými bolestmi. Je-li to i váš případ, vsaďte na heřmánek. Studie za studií potvrzuje, že jeho konzumace tlumí křeče břicha, přičemž snižuje úzkosti a zabraňuje výkyvům nálad. Jmenovaná rostlina tedy nepochybně dělá měsíční cyklus mnohem snesitelnější!

Prevence osteoporózy

Osteoporóza se dá charakterizovat jako progresivní ztráta kostní denzity. Postupný úbytek kostní hmoty pak zvyšuje riziko zlomenin, což zase slibuje vážné obtíže s pohybovým aparátem. Jak se bránit? Doporučenou formu ochrany představuje uvedený přírodní poklad, který má na zachování hustoty kostí hodně příznivý vliv. Je to proto, že normalizuje úroveň hormonů, jejichž nevyvážené hladiny bývají častou příčinou osteoporózy.

Zbraň proti zánětům

O zánětu se nehovoří zrovna v superlativech. To ale pořád ještě neznamená, že nutně musí být špatný. Pokud je tělo napadeno nepřátelskými patogeny, právě on „stojí“ v první bojovné linii. Přeroste-li však v chronický problém, stává se destruktivní sílou, jež podporuje rozvoj duševních poruch, diabetu, kardiovaskulárních onemocnění, obezity a autoimunitních chorob. Pomyslný tipec této patálii dokáží zatnout protizánětlivé sloučeniny, jimiž heřmánek překypuje. Mimochodem, léčivých sekundárních metabolitů s potenciální farmakologickou účinností nabízí více 120 druhů. Díky nim také prospívá trávení, omezuje riziko rakoviny a zlepšuje zdraví ústní dutiny.

Zdroj: www.herbslife.com, www.verywellhealth.com, www.wikipedia.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat