Prostreno.cz

Rizika spojená s nadměrnou konzumací jablečného octa

Pravidelně popíjíte jablečný ocet s pocitem, že děláte něco pro své zdraví? Dejte si pozor na dávkování. Jeho nadbytek totiž může ochromit žaludek, oslabit kosti a zničit váš úsměv!

Na jablečný ocet se v posledních letech pěje samá chvála. Jeho příznivci tvrdí, že podporuje hubnutí, detoxikuje tělo, zpomaluje kornatění cév a pomáhá při revmatismu. Z řad zastánců se také ozývá, že přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu, normalizuje krevní tlak a léčí angínu. Tak jistě, všechny tyto bonusy potvrdila řada studií, ovšem zdaleka to neznamená, že by jablečný ocet neměl svou temnou stránku. Co se může stát, když ho budete „užívat“ ve velkých dávkách?

Nevolnost si nevybírá

Že všeho moc škodí? Ano, to platí i v případě zmíněného ochucovadla. Alespoň soudě podle názoru některých odborníků, kteří se domnívají, že jeho nadbytek může způsobit gastroparézu. Jen pro vysvětlenou – to je porucha vyprazdňování žaludku doprovázená nevolností, pálením žáhy, křečemi břicha a zvracením.

Osteoporóza 

Nadměrnému množství jmenované tekutiny je přičítáno i to, že připravuje kosti o potřebné minerály, čímž výrazně zvyšuje pravděpodobnost osteoporózy. Úbytek kostní hmoty také nahrává zlomeninám, které dokážou pěkně potrápit.

Sbohem zdravé zuby!

Obsažená kyselina octová v této kuchyňské ingredienci je poměrně agresivní. A to zejména tehdy, když ji budete konzumovat dlouhodobě. Je prokázáno, že s lidským chrupem rozhodně nejedná v rukavičkách, protože poškozuje zubní sklovinu i jemné tkáně v dutině ústní. Z tohoto důvodu se ve vědecké sféře upozorňuje na to, že když už jablečný ocet, tak jedině ředěný vodou a nejlépe popíjený brčkem.

Nižší účinnost léků

Stále častěji se také mluví o tom, že ocet z jablek si příliš nerozumí s některými farmaceutickými medikamenty, neboť snižuje jejich účinnost. Týká se to zejména léků na cukrovku, prášků na srdce a diuretických léčiv. Pokud je užíváte a jablečné přísady se nehodláte vzdát, raději vše zkonzultujte se svým ošetřujícím lékařem.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat