Prostreno.cz

Výhody převážně rostlinné stravy

Jíst či nejíst maso? To je otázka, která dělí lidi napříč celým světem. Důvody, proč se někteří lidé rozhodnou přestat jíst maso a masné výrobky, jsou různé. Ale co se vlastně děje v těle vegetariána?

Už jste si také položili otázku, jak funguje tělo vegetariána nebo vegana? Co se stane s naším tělem, pokud se vzdáme masa? Pokud jste dosud vegetariánskou nebo veganskou stravu nezkusili, pak byste rozhodně měli její výhody vyzkoušet.

Nebezpečné maso?

Přednosti bezmasé stravy asi nemusíme zdůrazňovat. Nebo formulováno obráceně: dokonce i WHO (Světová zdravotnická organizace) před konzumací masa, konkrétně červeného a zpracovaného, varuje. Existují totiž prokazatelné důkazy, že způsobuje rakovinu. Ale nejen to – americký institut pro výzkum rakovinu už dříve došel k závěru, že nadměrné pojídání masa může být příčinou i pro další onemocnění jako jsou srdeční a dýchací potíže, infarkty, cukrovka, alzheimer nebo nemoci jater a ledvin.

Důležité je ovšem zdůraznit, že maso není špatné. Obsahuje kvalitní proteiny, zásobuje nás vitaminy řady B, železem a zinkem. A navíc je vynikajícím zdrojem bílkovin. A konkrétně u vitaminu B12 ho nic nemůže předčit. Ale v dnešní době nepřeberné nabídky potravin, je velmi snadné nahradit vitamíny i bílkoviny z rostlinné říše.

A jaká pozitiva nám tedy může výhradně rostlinná strava nabídnout?

Zhubnete

Dokonce hned několik vědeckých studií potvrdilo, že jakmile přestanete jíst maso, a především masné výrobky, zhubnout je pro vaše tělo najednou mnohem snazší.

Budete mnohem zdravější  

Že vegetariáni žijí déle než masožrouti, dosud žádná studie neprokázala. Co je ale jisté, že vegetariáni mnohem méně trápí vysoký krevní tlak, cukrovka nebo jaterní nebo ledvinové kameny. Další analýza ukazuje, že vegetariáni mají až od téměř 30 procent nižší riziko onemocnění srdce a o téměř 20 procent nižší riziko rakoviny.

Zlepší se vaše střevní mikroflóra

Konzumace masa je pro střeva velmi náročná. Naproti tomu ovoce a zelenina obsahuje velké množství vlákniny, kterou naše střevní mikroflóra miluje. Díky jejich konzumaci se počet vašich „ochranných“ bakterií ve střevě několikanásobně zvýší.

Budete mít lepší přirozenou vůni

Pražská Karlova univerzita zveřejnila studii, ve které srovnávala pot vegetariánů a veganů s potem masožravců. A testované osoby se shodly, že pot konzumentů masa je mnohem nepříjemnější než ten „rostlinný“.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat