Prostreno.cz

Šokující pravda o sladkých nápojích během kojení

Jenom si cucnu kolového nápoje, však on se svět nezboří, říkáte si. Tak ona to pravda do určité míry je, ovšem nová studie varuje před sladkými nápoji během kojení. Co všechno hrozí a proč si sladké bublinky i koncentrované džusy po narození dítěte odepřít?

Je všeobecně známo, že při kojení by se novopečená maminka měla vyhnout alkoholu. Nedávná studie zveřejněná v časopise American Journal of Clinical Nutrition vrhá světlo i na další pitný zvyk, který může být pro kojence škodlivý. Možná, že vám je povědomý.

Šokující statistika 

Konzumace příliš velkého množství sladkých nápojů může podle vědců negativně ovlivnit kognitivní vývoj dítěte, apelují odborníci s tím, že džusy a jakékoli nápoje slazené cukrem nadělají víc škody než užitku. Přišli na to výzkumníci, kteří po dobu 24 měsíců sledovali 88 matek a jejich miminek. Kojící ženy přitom během této doby pily minimálně 0,25 litru sladkého nápoje denně. A to je právě špatně.

Nepodceňujte choulostivé období

Během prvních 1000 dnů života novorozeného dítěte prochází jeho mozek významným vývojem. Ukázalo se, že nadměrné množství cukru přijímaného z mateřského mléka v těchto prvních dnech sehrává roli. Podle všeho je negativně ovlivněn rozvoj mozku miminka.

Michael Goran, spoluautor studie a zároveň profesor pediatrie z Univerzity Jižní Kalifornie, se nechal slyšet, že ve skutečnosti neví, kolik cukru v matčině stravě by představovalo bezpečnou hladinu pro dítě. „Je však jednoznačné, že jejich navýšení o 5–10 % denního příjmu už představuje riziko. Proto je nejlepší minimalizovat spotřebu sladkých nápojů.“ Ostatně, je to dobré pro všechny.

I maminkám hrozí nebezpečí

Nejen kojenci mohou být nepříznivě ovlivněni cukrem v nápojích. Odborníci na výživu říkají, že občasné ochutnání nevadí, nicméně pravidelné popíjení oranžových, růžových a černých nápojů, které všichni známe z reklam, představuje zvýšené riziko obezity, metabolických a srdečních onemocnění.

Kromě toho miminka, která byla doslova odkojená na nápojích slazených cukrem, si na nich ve vyšším věku, konkrétně okolo šesti let života, vytvářejí návyk, o čemž výzkumníci varují prostřednictvím časopisu Pediatrics. Z tohoto pohledu opět vyhrává čistá voda. Ovocné džusy je dobré konzumovat s mírou, a navíc ředěné. Myslete na to, že prvních několik měsíců života dítěte je kritickým obdobím pro vývoj mozku, takže stojí za to se omezit. Vždyť to není navěky věků.





Celkem 14 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat