Prostreno.cz

Jím zdravé potraviny, ale mám nadváhu. Proč?

Cvičíte, zdravě jíte a pořád nic? Nejste sama, která si klade otázky týkající se zdravé stravy a chyb při hubnutí. My jsme na tři nejčastější dotazy "věčných dietářek" zeptali výživové poradkyně Ivy Veselé.

Jaké jsou hlavní příčiny obezity? Co dělám špatně?

Na obezitu má velký vliv nevhodný a dlouhodobě zažitý životní styl, tedy špatné stravovací návyky, pasivní přístup k pohybu, konzumace polotovarů plných chemikálií, nevhodné kuchyňské úpravy, nedostatečný pitný režim, stres, nedostatek spánku nebo laxní přístup k sobě samému. Další příčinou mohou být hormonální výkyvy a poruchy. V neposlední řadě má na hmotnost vliv genetika, ale to platí jen do určité míry. Spousta mých klientů má obezitou v rodině, ale při změně životního stylu dosáhnou své vysněné hmotnosti poměrně snadno. Proto si geny moc nepřipouštějte a nepoužívejte je jako výmluvu, proč nemůžete zhubnout. Z mé dosavadní praxe jsem také došla ke zjištění, že ve většině případů je obezita způsobená příliš nízkým příjmem denní energie, nikoliv přejídáním.

Jím zdravé potraviny, ale mám nadváhu. Co s tím?

Konzumace zdravých potravin neznamená, že je jídelníček sestavený tak, abyste zhubli. Tento problém řeším téměř denně, proto doporučuji konzultace s výživovým poradcem. Přestože konzumujete zdravé potraviny, můžete se stravovat nevyváženě, jídlo může překyselovat organismus, nebo se dopouštíte chybných kombinací či úprav potravin... Možností je mnoho. Také se setkávám s klienty, kteří jsou přesvědčeni, že se stravují zdravě, hodnotí svůj nevyvážený jídelníček s mnoha nevhodnými potravinami jako ideální, ale opak je pravdou. Nejsem si kolikrát jista, jestli jen nevtipkují, ale oni to myslí vážně.

Cvičím pětkrát týdně a nehubnu – proč?

Pohyb není zárukou toho, že zhubnete. Pravidelným cvičením dojde k nárůstu svalové hmoty, tvarování postavy, možné i k jisté redukci váhy, ale nikoliv k zaručenému hubnutí. Ve společnosti panuje názor, že při hubnutí je zapotřebí vyšší energetický výdej než příjem. To však v praxi není pravidlem, jelikož i k hubnutí je zapotřebí určité množství energie. A pokud během týdne přidáte na pohybu, je zapotřebí ještě více energie! Lidé mají tendenci ubírat na jídle až do takových extrémů, že jedí zcela minimálně, a tím si zpomalí metabolismus. Proto nedojde ke snížení hmotnosti. Jak jsem již psala výše, Češi už nemají takové problémy s velkými porcemi a přejídáním, ale naopak s příliš nízkým energetickým příjmem.





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat