Prostreno.cz

Na počtu porcí jídla za den hodně záleží

Kolik smíte sníst denně pokrmů, abyste mohli zhubnout? Dlouhé roky nám výživoví poradci doporučovali, jíst raději tři pokrmy místo pěti. Mezitím se ale experti na dietní plány shodují na tom, že pro hubnutí je mnohem účinnější, jíst častěji než jen třikrát denně.

Čím méně pokrmů přes den sníte, tím méně vyplavuje tělo „tloustnoucí“ hormon inzulin. Ve fázích, kdy je hladina inzulinu nízká, jsou delší než při pěti pokrmech denně. A protože spalování tuků probíhá právě při nízké hladině inzulinu, vycházelo se z toho, že tělo při delších fázích bez potravy také spálí více tuku.

Větší porce

Kdo ale jí jen třikrát denně, má větší apetit a konzumuje tak i větší porce. Přitom vzniká nebezpečí, že při velkém hladu tak nakonec sníme dohromady více, než kdybychom v mezifázích udělali něco proti hladu a dali si třeba jablko nebo zeleninu. Navíc při větších porcích vyplaví tělo také více inzulinu, to znamená, že tělo potřebuje delší dobu na spálení než při pěti menších porcích.

Tři nebo pět – co je lepší?

Dosud neexistuje žádná vědecká studie, která by jednoznačně dokládala, že je pouze jeden jediný správný počet jídel, který by vedl k hubnutí. Je tedy jedno, jestli sníte pokrmů za den pět nebo jen tři, důležité je, aby vaše strava byla vyvážená – nejlépe bez fast foodu a sladkostí, a to včetně sladkých nápojů. Protože po obojím poroste nejen váš hlad, ale i vaše boky.

Zdroj: www.fitclub.com, www.verywellhealth.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat