Prostreno.cz

Zdravé důvody pro zařazení těstovin do jídelníčku

Vážně lze těstovinám přičítat nadváhu? Takhle jednoznačné to určitě není. Správná příprava a optimální velikost porce z nich naopak dělá vhodnou součást dietní stravy, která vás obohatí o širokou škálu prospěšných živin.

Když přijde řeč na těstoviny, kdekdo si v souvislosti s nimi vzpomene na Itálii. Také aby ne, vždyť právě odtud pocházejí! Podle některých historických pramenů je lidé jedli už v 1. století našeho letopočtu. A možná stejně tak dlouho se spekuluje nad tím, zda jsou zdravé či nikoli. I vás by odpověď na tuto otázku zajímala?

Dvě strany mince 

„Moji klienti jsou k těstovinám skeptičtí, protože se domnívají, že kvůli nim přiberou na váze. Tento mýtus by se měl ale jednou provždy vyvrátit. Pokud se při jejich přípravě vzdáte tučných sýrů, omáček a velkého množství oleje, mohou být naopak lehkým jídlem a vhodnou součástí dietní stravy,“ vysvětluje kanadská výživová poradkyně Gina Sunderland s tím, že klíčová je i velikost porce.

Tu byste si podle této specialistky měli odměřit pomocí šálku. Pokud ho z poloviny naplníte nevařenými těstovinami, dodáte svému tělu 15 gramů sacharidů a zhruba 80 kalorií, což je z fitness hlediska v naprosté normě. A co benefity této oblíbené přílohy? O těchto jste možná ještě neslyšeli!

Překvapivá náhražka sladkostí

Poznatky amerického výzkumu, o nichž informuje magazín Frontiers in Nutrition, sdělují, že lidé, kteří  konzumují uvedenou potravinu, mají zpravidla nižší denní příjem nasycených tuků a cukru. Tedy samozřejmě oproti těm, co si na špagety a jiné „nudle“ nepotrpí. Jak je to možné? Odborníci to přisuzují jejich složení, které prodlužuje pocit sytosti a pomáhá udržovat optimální hladinu inzulínu. Co dál?

Zdroj cenných živin

Těstoviny jsou zásobárnou látek, které tělo vyžaduje k bezproblémovému provozu. Jmenovitě se jedná o fosfor, vápník, hořčík, měď a železo. Načerpáte z nich také vitaminy skupiny B, které pozitivně působí na trávení a nervový systém. Rovněž z nich načerpáte vlákninu, která mimo jiné snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat