Prostreno.cz

Kurkuma posune černou kávu na zlatou příčku

Přidávat do kávy koření? A proč vlastně ne? Odborníci doporučují kurkumu, která má v kombinaci s tímto kofeinovým nápojem ještě silnější léčebné účinky!

Kávu lze pít na mnoho způsobů. Zatímco někteří mají pocit, že jakékoli přísady by její chuť zkazily, jiní s nimi naopak rádi experimentují. Jste ten druhý případ? Pak byste mohli vyzkoušet recept pocházející z Indie, který změní nejen vzhled černého zlata, ale i jeho zdravotní výhody. V hlavní roli je totiž kurkuma!

Ingredience do hrnce i šálku

„Kurkuma má spoustu cenných sloučenin, konkrétně pak kurkuminoidů a kurkuminu, u nichž bylo zjištěno, že potlačují záněty, udržují zdravé srdce a podporují činnost mozku. Také urychlují metabolismus, tlumí bolesti a navozují dobrou náladu,“ vyjmenovává hlavní pozitiva americká nutriční terapeutka Vicki Shanta Retelny. Tato specialistka však dodává, že prospěšnost zmíněného koření je podmíněna tím, jakým způsobem ho člověk přijímá. A to je právě ta chvíle, kdy na scénu přichází káva.

Vytěžte ze spolupráce maximum

Jmenovaná výživová poradkyně poukazuje na poznatky jisté studie, které zveřejnil magazín Molecules. Z těch jednoznačně vyplývá, že absorpce kurkuminu se výrazně zlepšuje, pokud se tato látka kombinuje s tukem a tekutinou, jež má úroveň pH vyšší než číslo 6. Káva s plnotučným mlékem je tedy podle ní naprosto ideální, neboť tato kritéria do puntíku splňuje.

„Kávová zrna jsou zdravá sama o sobě. Ostatně, vždyť se dávají do souvislosti s nižším rizikem chronických chorob a dlouhověkostí. Jakmile se jejich antioxidanty spojí s antioxidanty kurkumy, které tělo efektivněji využije, vzniká občerstvení s opravdu silným léčebným potenciálem,“ vysvětluje expertka Vicki Shanta Retelny. Jak si ho připravit?

Minimum úsilí, maximum pozitiv

Výroba není žádná věda. Stačí do zahřátého mléka přidat čajovou lžičku kurkumy a nalít ho do šálku černého zlata. Můžete však zvolit i další ingredience, tradiční recept na zlatou kávu zmiňuje i mletou skořici, špetku zázvoru a trochu pepře.

Zdroj: www.foodtips.com, www.healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat