Prostreno.cz

Černý česnek je v mnoha směrech zvláštní

Je černý česnek lepší než ten bílý? Když jde o prevenci rakoviny, tak určitě, myslí si vědci. Navíc pomáhá lidem, kteří trpí nespavostí, špatnou náladou, vysokým cholesterolem i alergií.

Ještě jste černý česnek nikdy neviděli? Je pravda, že jde o poněkud neobvyklou ingredienci, nicméně třeba v asijské kuchyni bývá neodmyslitelnou přísadou celé řady pokrmů. V taoistické mytologii mu byla dokonce přisuzována nesmrtelnost – respektive tedy jeho konzumentům. Proč ale toto ochucovadlo vypadá tak, jak vypadá? A vážně si zdraví díky němu může polepšit?

Teplo, které všechno mění

Tento tmavý česnek se v přírodě pochopitelně přirozeně nevyskytuje. Vzniká takzvanou Maillardovou reakcí, což znamená, že se po několik týdnů vystavuje zvýšené teplotě, která jeho stroužky připraví o typickou bílou barvu. Tento proces ovšem pozmění i chuť, jíž někteří popisují jako zajímavou kombinaci sladkého se slaným, jiní ji přirovnávají k balzamikovému octu s jemným česnekovým nádechem. Nezní tohle jako něco, čím se dají připravované pokrmy povznést na vyšší úroveň? Zaujmou ale i bonusy této zvláštní suroviny! Ze kterých budete nadšení?

Mocná prevence rakoviny

Poznatky jisté japonské studie z roku 2009 naznačují, že co se týká prevence onkologických onemocnění, mívá černý česnek oproti tomu klasickému mnohem lepší výsledky. Podle odborníků je to zásluha obsažených sirných sloučenin, jež potlačují růst nádorů. Tyto látky zároveň spolehlivě regulují škodlivý cholesterol a normalizují krevní tlak, čímž nepopiratelně prospívají celému kardiovaskulárnímu systému. Co další výhody?

Úleva od alergií

Jaro už je v plném proudu, takže venku začíná kvést všechno, co může. Zatímco mnozí se z pohledu na probouzející se přírodu radují, alergici nakupují zásoby léků a papírových kapesníků ostošest. A to bez úsměvu. Právě jim by ale mohlo zmíněné temné ochucovadlo hodně ulevit. Tedy alespoň podle korejského výzkumu, který prokázal, že jeho konzumace mírní záněty a nežádoucí alergické reakce.

Něco pro trávení i dobrou náladu

Experti, kteří se působení jmenované ingredience věnují už řadu let, také připouští, že zlepšuje náladu a navozuje klidný spánek. Podle nich nesmírně posiluje i imunitu a uzdravuje poškozené cévy. Souběžně prý regeneruje játra, kterým dává zabrat spotřeba alkoholu i časté užívání farmaceutických medikamentů. Aby toho nebylo málo, rovněž významně snižuje riziko diabetu a osteoporózy.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat