Prostreno.cz

Quinoa je o něco zdravější než rýže

Quinoa versus rýže. Která z těchto potravin má více bílkovin, vlákniny a železa? A v čem najdeme stopy arsenu, co je prvek, který zvyšuje riziko rakoviny i neurologických poruch, přičemž způsobuje závažné dermatologické změny?

Rýže a quinoa mají mnoho společného. Obě tyto přílohy jsou oblíbené a přirozeně bezlepkové. Také se dají kombinovat s mnoha pokrmy a velice snadno se připravují. I jejich kalorická hodnota bývá dost podobná. Jak je to ale se zdravotními výhodami? Souboj prospěšnosti má podle výživových poradců jasného vítěze!

Sonda do hlubin hrnce i talíře

„Quinoa neboli merlík čilský je funkční potravina, což znamená, že poskytuje širokou škálu živin, které se dávají do souvislosti s prevencí civilizačních a chronických chorob. S rýží je to trochu složitější, neboť se její výhody liší v závislosti na druhu. Třeba ta červená a černá má oproti té bílé spoustu antokyanů, tedy pigmentových sloučenin, které bojují proti oxidačnímu stresu. Hnědá rýže nabízí zase látky, jež jsou spojovány s regulací cholesterolu a normalizací tlaku,“ vysvětluje americká registrovaná dietoložka Malina Malkani. Skončí tedy soutěž jmenovaných příloh nerozhodně? Ale kdepak!

Náskok díky proteinům

Zmíněná specialistka se netají tím, že kdyby si měla vybrat, vždy upřednostní quinou, protože má nízký glykemický index a obsahuje dvakrát více kvalitních bílkovin. Ovšem i pokud jde o podíl vlákniny nebo železa, vede si zkrátka lépe. V potaz se musí vzít i to, že merlík není osočován z toxického zatížení a závažných zdravotních problémů.

„V rýži se bohužel hromadí rtuť a arzen, protože roste v zatopených polích. Obzvláště množství druhého uvedeného prvku je velice znepokojivé. Podle poradců z amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv se vařením sice odstraní zhruba 70 procent, ale pořád je to toxický polokov, jehož vyšší dávky by mohly zvýšit riziko rakoviny, neurologických poruch i hodně nepříznivých dermatologických změn,“ objasňuje situaci nutriční terapeutka Malina Malkani.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Vepřový guláš s knedlíkem

1h a 30min
(3 hlasů)

Francouzská cibulová polévka

1h a 30min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba