Prostreno.cz

Před přechodem na rostlinnou stravu zvažte několik věcí

Rostlinná strava je trendem posledních let. Co na ní všichni vidí? Výhody, díky nimž tělo funguje mnohem lépe než s masitým jídelníčkem. Uvažujete, že ji taky zkusíte? Pak pozor na některou z častých chyb!

Proč se stát vegetariánem či rovnou veganem? Zdravotní dopad rostlinné stravy na organismus je velký. Kdo se vzdá masa a živočišných produktů, ten sníží riziko vzniku rakoviny střeva, prsu a prostaty. Rostlinná strava má vliv i na redukci cholesterolu, krevního tlaku a hmotnosti. Spousta lidí, když se něco takového dozví, uspořádá „hurá akci“. Většinou se nadšenci ze dne na den rozhodnou skončit se svými dosavadními stravovacími návyky a ihned přejdou ke zdravějšímu životnímu stylu. Jenže to není úplně dobře. Co byste i vy měli zvážit?

Nejprve si určete cíl

Vztah ke zvířatům, zdravotní stav, hubnutí. Každý, kdo přechází na rostlinnou stravu, by měl vědět, proč to dělá. Okolí to bude zajímat, navíc je třeba podle motivu upravit i konečný jídelníček. Kupříkladu při hubnutí je třeba dávat si pozor na přísun cukru a sacharidů, třeba ze sušeného ovoce, které je koncentrovaným zdrojem živin. Rostlinné totiž neznamená dietní. Pak je tu ta záležitost ohledně bílkovin.

Ačkoli se po vysazení masa kdekdo strachuje, že tělo vinou nedostatku proteinů strádá, není tomu tak. Strach pramení z obecného přesvědčení, že lidé automaticky považují bílkoviny za živočišné. Pravda je taková, že pokud konzumujete širokou škálu rostlinných potravin, tedy pestrou stravu (ořechy, rýži, listovou zeleninu, fazole a tak dále), uspokojíte potřeby svého těla – lze říct, že širokospektrálně.

Maximum výhod i při minimálním množství

Navíc platí, že kombinováním a mícháním potravin se zvyšuje biologická dostupnost živin a vstřebávání vitaminů a minerálů. Odborníci na výživu se však obávají o příjem železa a vápníku, vitaminu D a B12, ale i tyhle složky jsou v rámci rostlinné stravy přístupné.

Skvělým příkladem jsou mořské řasy, které patří ke zdrojům bílkovin, vitaminů (A, C, E a B12), celé řady minerálních a stopových prvků a dalších bioaktivních látek. Dají se rozdrobit jako koření, nebo opražit na pánvi. Stačí jen jít všem možnostem naproti a naslouchat svému tělu.

Speciální informace pro chudokrevné

Ti, kdo jsou chudokrevní a mírně anemičtí, vědí, že k nejvýznamnějším zdrojům železa se řadí především hovězí maso, jehněčí maso a vnitřnosti (játra). V případě, že přecházíte na rostlinnou stravu, je žádoucí železo přijímat z jiných zdrojů, konkrétně obilovin, luštěnin, droždí, listové zeleniny, ořechů, sóji či sušených hub. Nicméně, pro klid duše, všeho a všech, je moudré každou radikální změnu životního stylu konzultovat se svým lékařem, který má k dispozici vaše aktuální zdravotní záznamy.





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat