Prostreno.cz

Spotřeba cukru nebezpečně nabírá na obrátkách

Dobré to rozhodně není. Bílé zlo, jak se cukru říká, má momentálně nadvládu nad lidstvem, jeho fyzickým a psychickým zdravím. Třeba jste už taky lapeni v jeho sítích. Co vám hrozí, když se mu naplno oddáte? Cukr podle statistik přispívá k 35 milionům úmrtí ročně!

Pandemie zásadně změnila chování lidí. Kupříkladu rostoucí obliba domácího pečení, hromadění zásob trvanlivých potravin a v neposlední době zvyšující se závislost na sladkých dobrotách se podepsaly po nárůstu spotřeby cukru. Dietetici, výživoví poradci a další odborníci tak bijí na poplach. Je pět minut po dvanácté!

Horší než tvrdé drogy

Konzumace bílého cukru neboli sacharózy vede k nadváze a obezitě, negativně ovlivňuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, zvyšuje riziko demence, rakoviny, vzniku zubního kazu a přispívá k rozvoji cukrovky. Občasný hřích není žádná katastrofa, ale po nějaké době na cukru vzniká závislost, a jelikož pandemie koronaviru ještě neřekla poslední slovo, postižených, kteří bez sladkého nedají ani ránu, bohužel přibývá. Věděli jste, že závislost na cukru je 8x silnější než závislost na kokainu? Je čas ho omezit! Na jaké množství?

Méně je někdy více

Obecně se doporučuje 6 čajových lžiček denně u žen a maximálně 9 čajových lžiček u mužů. Jelikož v každé čajové lžičce cukru jsou zhruba čtyři gramy, znamená to 25 gramů přidaného cukru denně u žen a 36 gramů u mužů. Počty to však jsou těžké, neboť skoro v každém nealkoholickém nápoji a dokonce i v celozrnném chlebu, který se tváří jako ta nejzdravější superpotravina vůbec, cukr najdete. Přesto existují nějaké možnosti, jak jeho příjem snížit.

I tekutiny se počítají!

Slazené nápoje, dezerty a sladkosti dohromady představují asi 50 procent denního příjmu přidaného cukru. Pokud něco z toho jíte a pijete, jednoduše se těmto lákadlům vyhýbejte. Koblihu nahraďte ovocem a ošalte chuťové buňky. Taky vždy můžete razit heslo „půl napůl“.

Něco za něco je lepší než nic

V případě, že holdujete sladkým cereáliím ke snídani a nehodláte je vyměnit za zdravější ovesné vločky, obě položky promíchejte a zvolte tak zlatou střední cestu. Přidat se dá i již zmíněné ovoce, ideálně čerstvé, neboť to sušené má poměrně vysoký obsah kalorií a cukru. (Běžné sušené plody konkrétně obsahují až 66 % cukru, takže s nimi se na lepší cestu rozhodně nevydáte.)  Zároveň si dávejte pozor na med a další náhražky běžných sladidel, čtěte etikety a vařte si sami. Jedině tak získáte přehled o tom, co jídlo skutečně obsahuje.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat