Prostreno.cz

Brukvovitá zelenina je báječnou vzpruhou pro mozek

Chtěli byste si důkladně pročistit tělo od nahromaděných toxinů? Nebo snad vylepšit mozkové funkce, aby se vám dobře přemýšlelo? Navyšte spotřebu brukvovité zeleniny, která navíc omezuje riziko rakoviny.

Brokolice, květák, kapusta, hlávkové zelí nebo třeba ředkvičky. Jak často si tuto zeleninu servírujete právě vy? Ať už řeknete jakoukoli frekvenci, vůbec není na škodu ji ještě trochu vyladit. Složení těchto brukvovitých pokladů totiž ukrývá sloučeninu, jejíž léčebný potenciál je jedním slovem famózní. Jak se jmenuje a proč se jí přisuzují zdravotní zázraky?

Elixír k mání

Sulforafan patří mezi takzvané fytochemikálie, tedy biologicky aktivní látky, které jsou vlivem své barevnosti označovány za rostlinný pigment. Jako silný antioxidant stimuluje přirozené enzymy, jež zajišťují hladký průběh probíhajících tělesných procesů. Jeho největší množství pak mají brokolicové klíčky, v hojné míře ho ale načerpáte i z ostatních výše jmenovaných potravin.

Prevence, které je třeba

„Epidemiologické studie ukazují, že lidé, kteří brukvovitou zeleninu s vysokým obsahem sulforafanu jedí pravidelně, vykazují podstatně menší riziko výskytu onkologických onemocnění, zejména prsu a prostaty. Ukazuje se totiž, že tento glukosinolát likviduje rakovinné buňky, čímž snižuje četnost, velikost i počet nádorů,“ vysvětluje americký profesor farmakologie Paul Talalay z Lékařské fakulty Johna Hopkinse v Baltimoru. Hovoří se ovšem i o jiných schopnostech.

Lepší paměť, soustředění i koncentrace

Již více výzkumů potvrdilo, že zmíněná sloučenina chrání mozkové neurony před poškozením, přičemž pomáhá vytvářet jejich nová spojení. To se pochopitelně pozitivně dotkne kognitivních funkcí a ještě omezí pravděpodobnost Alzheimerovy choroby. A třetí velice zajímavá vlastnost na závěr, která jistě poslouží jako důvod k častější konzumaci kapusty a dalších košťálových lahůdek?

Když čistění organismu, tak důkladné!

„Sulforafan působí jako účinné detoxikační činidlo. Zbavuje organismus nahromaděných toxinů a ještě ho povzbuzuje při odstraňování buněčných úlomků a dalších již nefunkčních a zbytečných komponentů, čímž bezpochyby přispívá k dobré kondici,“ uzavírá farmakolog Paul Talalay.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat