Prostreno.cz

Při správných stravovacích návycích žádné diety nepotřebujete

Dietních poradců a studií na téma diet je jako vody v moři. Vědci si vzali na paškál více než 70 diet a způsobů stravování. A ty nejdůležitější věci vám teď přinášíme.

Je jedno, jestli potřebujete rychle zhubnout do svatebních šatů, nebo chcete dosáhnout své vysněné váhy dlouhodobě, vždycky platí, že pokud přijmete méně energie, než spotřebujete, odbouráváte energetické zásoby – tedy tuk.

Sice neustále slyšíme, že „každá kalorie není stejná,“ podle toho, jestli je z tuku, cukru nebo bílkoviny, a protože každý člověk má jiný metabolismus, ale nenechte se tím zmýlit. Je pravda, že každý člověk je individuální, ale studie ze stanfordské univerzity prokázaly, že úspěch nízkosacharidové nebo nízkotučné diety je stejný, protože účastníci zkrátka přijímali méně energie.

Není potřeba vynechat žádné potraviny úplně

Žádná dieta by nikdy neměla upřednostňovat nebo naopak bezdůvodně vyloučit žádnou potravinu, alespoň ne z dlouhodobého hlediska. Pokud z jídelníčku vyřadíte určitou skupinu potravin, může to vést k nedostatku živin. Jediné, co můžete škrtnout úplně, jsou sladkosti.

Nízkosacharidová dieta není nutná, ale stojí za vyzkoušení

Extrémní snížení sacharidů jako u Atkinsově dietě nebo v současné době nejznámější keto-dietě, není v souladu s naší přirozeností. Sice zhubnete rychle, ale dlouhodobě vám bude chybět rozmanitost. Ani na ovoce nebo ovocné šťávy byste neměli zapomínat. Chléb, brambory, rýže a těstoviny jsou základním zdrojem živin. Jejich občasná konzumace vám tedy nebude v hubnutí nijak bránit. Přesto pokud potřebujete alespoň na začátku silnou motivaci ve formě zhubnutých kilogramů, krátkodobě je možné je vyloučit. Úbytek na váze tak bude mnohem rychlejší.

Tuky jsou povolené

Tuky byly vždy něco jako poslové všeho zlého, jako dnes cukr. Ale zpravidla se jedná o to, že jíme příliš mnoho živočišných tuků. Rostlinné tuky jsou naproti tomu nejen velmi cenné, ale také velmi důležité, protože mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Používejte proto při vaření raději rostlinné oleje, jako je ten řepkový nebo olivový. Ale ani kousek másla na chleba vám neuškodí.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat