Prostreno.cz

Luční byliny pro očistu těla

Po potratech, operacích, nemocech, při opakovaných zánětech nebo akné je třeba dopřát tělu očistnou kúru, která zbaví krev nežádoucích látek. K tomu pomáhají bylinky. Které si vybrat, aby byl efekt co možná největší?

Byliny podporují detoxikaci mnoha způsoby. Některá rostlinná léčiva pomáhají odstraňovat jedy a toxiny z těla, například zvýšeným močením nebo pocením. Jiné vykazují antioxidační účinky, optimalizují a stimulují funkci vylučovacího orgánu a zvyšují tak očistu těla. Detoxikačních bylinek je hodně, ale tyhle nejspíš přivítáte s otevřenou náručí!

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), jedna z nejrozšířenějších a nejznámějších bylinek, se nehodí jen do špenátu. Snižuje hladinu cukru v krvi a hlavně účinně čistí krev, podporuje funkci slinivky břišní, pomáhá při virových a bakteriálních infekcích, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů a umí toho ještě mnohem, mnohem víc. Je libo čaj, tinkturu nebo odvar? V případě posledního jmenovaného si připravte asi 20 g čerstvých kořenů kopřivy, ty umyjte, pokrájejte na kousky, zalijte 0,5 litrem studené vody, 10 minut povařte a 10 minut nechte louhovat. Polovinu odvaru vypijte ihned, druhou za 7 až 8 hodin. Kopřivu užívejte maximálně 3 týdny.

Česnáček lékařský

Česnáček lékařský (Alliaria petiolata), o kterém si leckdo myslí, že je příbuzný medvědího česneku, i když to není pravda, podporuje odvod nežádoucích látek močí. Je tedy na detoxikaci a dezinfekci jako dělaný. Dá se žvýkat jenom tak, čerstvé a mladé listy chutnají skvěle. Nať by se ideálně měla sbírat před polednem. V tuto dobu má nejvíc účinných látek.

Jetel luční

Kvete od května do podzimu (sbírají se květní hlávky), roste na loukách, pastvinách a mezích. Jetel luční (Trifolium pratense) taktéž čistí krev a zároveň posiluje organismus po dlouhodobých nemocech. Řekli byste to do něj?

Svízel přítula

Svízel přítula (Galium aparine) čistí játra, slezinu, slinivku a ledviny, podporuje odvod moči z těla. Je zajímavé, že svízel má dlouhou tradici coby bylinka proti obezitě. Ve starověku se používal k léčbě rakoviny.

Pampeliška

List pampelišky (Taraxacum officinale) pomáhá detoxikovat močové cesty, kořen je hořké tonikum, které podporuje játra. Je také účinný na kanály, které vylučují pankreatické enzymy a žluč do trávicího systému, zároveň stimuluje žlučník k uvolnění většího množství žluči. Proto podporuje trávicí funkci a může působit jako slabší očistné projímadlo.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat