Prostreno.cz

Pampeliška léčí celým svým štíhlým tělem

Každý rok stovky a tisíce lidí zamíří na louku s proutěným košíkem v ruce a sbírají květy pampelišky. Na „med“, jak se říká pampeliškovému sirupu. Smetanka lékařská je ale léčivá celá!

Jídlo i lék. Pampeliška (Taraxacum officinale) je nejčastěji považována za otravnou rostlinu zabírající zahrady, fotbalová hřiště, okraje chodníků a trávníky. Je invazivní, všudypřítomná a historicky známá. Již domorodí Američané vařili a pili extrakt z pampelišky, aby pomohli léčit zažívací potíže, kožní onemocnění, záněty, poranění jater, onemocnění ledvin a pálení žáhy. V evropských zemích je smetánka lékařská medicínou na vysoké horečky, průjmy i cukrovku.

Leckdo si však mylně myslí, že veškeré účinné látky sídlí pouze v květech, což není pravda. Listy a kořen mají antioxidační vlastnosti. (Listy se sbírají před květem, kořeny na jaře a na podzim.) Co od nich můžete očekávat?

Podpora a stimulace trávení

Pampeliška působí jako mírné projímadlo, které podporuje trávení, stimuluje chuť k jídlu a vyrovnává přirozené a prospěšné bakterie ve střevech. Může zvýšit uvolňování žaludeční kyseliny a žluči na podporu trávení, zejména tuků.

Diuretikum

Tato superpotravina je přírodním diuretikem, které pomáhá ledvinám odstraňovat odpad, sůl a přebytečnou vodu. Díky svému působení zabraňuje mikrobům v růstu a předchází infekcím močových cest.

Čistič jater

Bylo prokázáno, že pampeliška zlepšuje funkci jater, detoxikuje je a obnovuje rovnováhu elektrolytů. To, že játra nejsou v pořádku, naznačuje chronické akné, ekzémy, kožní vyrážky, ale i špatné trávení.

Bojovník proti volným radikálům

Každá část rostliny pampelišky je bohatá na antioxidanty, které zabraňují volným radikálům v poškození buněk a DNA a zároveň zpomalují proces stárnutí. Smetanka zvyšuje antioxidační aktivitu, a podle vědců dokonce působí proti rakovině a zabraňuje jejímu šíření. Výtažek z kořene pampelišky prokázal schopnost indukovat smrt v buňkách prostaty a pankreatu. Již zmiňované listy jsou obzvláště bohaté na antioxidanty a fytonutrienty.

Regulátor hladinu cukru v krvi

Pampeliška prokazatelně pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a hladinu inzulinu. Většina z toho se děje díky její schopnosti kontrolovat hladinu lipidů a stimulovat pankreatické buňky.

Další příznivé účinky na zdraví

Chrání žlučník, reguluje krevní tlak a posiluje imunitní systém. Máte-li tedy možnost pampelišku sesbírat a zpracovat v neprašném a čistém prostředí, otevřete jí své srdce!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9002813/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat