Prostreno.cz

Plastové nádobí do mikrovlnky rozhodně nepatří

Miska z plastu? Ta je dobrým sluhou, ale zlým pánem! Aby se vám nevymstila v podobě zdravotních komplikací, držte ji od mikrovlnky co možná nejdál.

Skladování jídla v plastových nádobách je dnes běžnou praxí. Stejně jako jeho ohřívání v mikrovlnné troubě. Jistě, stačí odklopit víčko, zapnout příslušné tlačítko a o teplý oběd je rázem postaráno. Vypadá to jako něco, co šetří čas i energii, že? Ovšem na tuhle „pomoc“ může zdraví dost nehezky reagovat.

Zboží, které není bez poskvrny

Plastové nádobí je báječně univerzální, relativně levné a široce dostupné. Dá se do něj vložit všechno, bez ohledu na konzistenci a tvar potraviny. Hermetické uzavření prodlouží trvanlivost, což je pro uchovávání pokrmů zásadní. Ano, tohle všechno jsou nesporná pozitiva, díky kterým jsou misky nejrůznějších velikostí tolik oblíbené. Jenže! Aby vše nebylo tak růžové, mají i svou temnou stránku. Jde o složení a hlavně přítomnost nebezpečných látek, které jejich prostřednictvím putují přímo do těla. Kam až to může zajít?

Libo omáčku s karcinogeny?

Odborné studie prokazují, že určité chemické složky využívané při výrobním procesu plastových nádob mohou mít fatální zdravotní následky. Konkrétně se jedná o ftaláty, polyvinylchlorid a bisfenol A známý pod zkratkou BPA, jež je sloučeninou propanu. Už při pohledu na tyto názvy je patrné, že to není něco, co by si člověk měl a chtěl vkládat do úst, přesto to děláme zcela běžně. Skoro denně!

Rozhozené hormony

Vědci si jmenované chemikálie spojují například s hormonální nerovnováhou, neplodností a vysokou pravděpodobností rakoviny. Celá řada výzkumů naznačila, že mohou stát i za arteriální hypertenzí, inzulinovou rezistencí, neurologickými poruchami, zvětšenou prostatou i zvýšeným počtem tukových buněk, což by za jistých okolností mohlo vést k obezitě. Čím častěji se těmto látkám člověk vystavuje, tím pochopitelně hůře. Co s tím ale má společného právě ta mikrovlnka?

Teplo není vždycky žádoucí

Při vyšších teplotách, které jsou při ohřevu čehokoli pochopitelně klíčové, se tyto chemikálie uvolňují z plastu a pronikají do jídla. S každým soustem cestují do žaludku, odkud se krevním transportem následně rozšíří do buněk celého organismu. Proto experti zastávají názor, že když už něco ohřívat v mikrovlnné troubě, pak raději v nádobě z tvrzeného skla nebo keramiky. I taková maličkost vám může zachránit zdraví…





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat