Prostreno.cz

Při špatné náladě si na talíř naložte potraviny štěstí

Dobré nálady nikdy není dost. Ať už vás rozhodí cokoli, můžete se vyhnout splínům, úzkosti a stresu a naopak vplout do vod pohody. K tomu postačí sezobnout pár potravin štěstí!

Konzumace jídla je prima sama o sobě. Vědecké důkazy navíc potvrzují souvislost mezi tím, co jíte a tím, jak se cítíte. Které dobroty podporují duševní vyrovnanost? Tyhle jezte co možná nejčastěji!

Probiotika

Fermentované potraviny, jako je kimči, kefír, kombucha, zelí a miso jsou bohatým zdrojem probiotik. Studie zveřejněná v odborném časopise Neuroscience & Biobehavioral Reviews poukázala, že právě probiotika krotí stres, úzkosti a deprese a podílejí se tak na psychické pohodě. A pozor, když je navíc smícháte s vitaminem D (živina, kterou nabízejí mnohé jogurty), je to o to lepší. Trpíte-li na dlouhodobé pocity úzkosti, naordinujte si jogurt každý den. V rámci několika týdnů (obvykle se hovoří o třech měsících) zaznamenáte rozdíl.

Vlašské ořechy

Je vědecky prokázáno, že vlašské ořechy jsou vzpruhou pro psychiku. Ti, kdo jim holdují, mají víc energie a hlásí lepší vnitřní klid. Dáváte si ke svačině hrst těchto zachránců? Jo a místo obvyklé kávy je zapijte zeleným čajem. Jeho pravidelný příjem dělá duševnímu zdraví dobře. Výzkumníci si přitom myslí, že je to díky L-theaninu, sloučenině přirozeně se vyskytující v čajových listech.

Papriky

Paprika, která se dnes pěstuje po celém světě, je považována za antidepresivní potravinu se schopnostmi posilovat imunitu (je plná vitaminu C). Dál je domovinou pro vitamin B6, jež je důležitý pro normální funkci nervového systému a kůže, ale taky pro tvorbu červených krvinek a protilátek. Obecně platí, že „bé šestka“ mírní deprese.

Živočišné produkty s B12

Dalším vitaminem, o kterém vědci tvrdí, že krotí stres a úzkosti, patří B12. Hlavním zdrojem tohoto vitaminu v potravě jsou živočišné produkty, tedy mléko, vejce, sýry, maso a vnitřnosti. V rostlinné stravě se téměř nenachází.

Zelená listová zelenina

Hlávkový salát, rukola, mangold, špenát a další. Listová zelenina je nabitá vitaminy, které prospívají zdraví mozku, včetně vitaminu K, luteinu a folátu. Podle výzkumů může pomoci zpomalit kognitivní pokles a zmírňovat deprese.

Sušené ovoce

Sušené meruňky, švestky a rozinky nabízejí zdravé dávky rostlinného železa. A právě jeho nedostatek vede k podrážděnosti a výkyvům nálad.

Kvalitní tmavá čokoláda

V každém čtverečku tmavé čokolády se ukrývá hořčík neboli bojovník proti splínům. Je-li nejhůř, odlomte kousek z tabulky a nechte ho rozpustit na jazyku. Hned se vám uleví.





Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat