Prostreno.cz

Zvládněte nezvladatelné večerní přejídání

Nezvladatelné večerní chutě, kde se berou, proč a jak jim předejít?

To se vám dnes v pár bodech budu snažit ve článku objasnit.

Nedostatek živin během dne

Spoustu lidí neustále dokola tvrdí, že nemají přes den na jídlo čas. Je jasné, že když se po celém dni hladovění dostanete k ledničce, nebudete mít chuť na zeleninový salát s kuřecím masem. Ale spíše půjdete po potravinách s vysokou energetickou denzitou, které vás sice nasytí, ale jejich vysoká energetická hodnota nebude pro vaše tělo ideální. Důsledky jsou nízký příjem bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek a nadbytečný příjem tuků, jednoduchých sacharidů a celkově kalorií. Pokud s tím máte problém, zkuste si jídlo nachystat každý den dopředu, a zkuste začít jíst pravidelně. Opravdu tímto předejte večerním náletům na ledničku.

Vyřazování potravin

Takových zbytečných extrémů je spousta a jedno mají společné – rychlou redukci hmotnosti a to, že nejsou dlouhodobě udržitelné! 

Nezřídka se stává, že přes den, kdy jsme pracovně vytížení a nemáme čas moc přemýšlet nad tím, co jíme, jsme schopni tu přísnou dietu držet, ale co když přijdeme večer domů? Za odměnu, že jsme se celý den tak drželi, si dáme třeba proteinovou tyčinku, která má 350 kcal a hned si svůj denní příjem extrémně navýšíme.

Pokud máte rádi třeba těstoviny, hamburgery, pečivo a začnete dodržovat jídelníček, který tyto potraviny a jídla vylučuje, je otázka času, kdy svou dietu porušíte, a to, co jste s velkým úsilím zhubli, se vám třeba i s pár kily navíc vrátí zpět.

Nezakazujte si svá oblíbená jídla, jen je nekonzumujte každý den

K tomu nám pomůže pravidlo 80/20. 80 % z vašeho kalorického příjmu bude postaveno na kvalitních potravinách a zdravém a vyváženém stravování a 20 % si můžete nechat na to, co máte rádi, ale pořád bychom se měli držet výživových doporučení a omezovat potraviny s vyšším obsahem přidaných cukrů, soli nebo nasycených a trans nenasycených mastných kyselin.¨

Extrémní diety a detoxy

Pro naše tělo je příznivější pravidelný příjem kvalitní, plnohodnotné stavy a v případě, že to nějakým způsobem narušíme extrémní dietou, či jarním detoxem, výsledkem mohou být nezvladatelné chutě a přejídání, které se často odehrávají ve večerních hodinách.

Závěr

Nezapomínejte na dostatečný příjem všech základních živin, a to zejména bílkovin v průběhu celého dne, plánujte a chystejte si jídlo dopředu a dopřejte si občas vaše oblíbené jídlo.

Zdroje: Názor a tvrzení autora, healthyeatinghub.com.au





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat