Prostreno.cz

Migrénovník je úžasnou bylinkou nejen na bolest hlavy

O rýmovníku se mluví poměrně často. Co ale takový migrénovník? I ten nachází uplatnění při zdravotních komplikacích. Navíc krásně ozdobí zahradu!

Ještě jste o migrénovníku nikdy neslyšeli? Pak vám zřejmě mnoho neřekne ani jeho latinský název Iboza species. Pro lepší představu jde o nenáročnou rostlinu, kterou lze pěstovat doma v květináči i venku na zahradě. Na prostředí totiž není nijak vybíravá! Nemá ráda jen přílišné přemokření, za to ocení dostatek světla. Její léčebné vlastnosti pak vydají na celou kapitolu, což je také důvod, proč ji mají příznivci alternativní medicíny tolik v oblibě. Které její schopnosti možná okouzlí i vás?

Zajímavé aroma i všestranný medikament

Jak již název napovídá, tento poklad pocházející z Jižní Afriky pomáhá při migréně. A to víc než spolehlivě! Ulevuje totiž už pouhá inhalace jeho vůně, kterou lze charakterizovat jako jedinečnou směs máty, kadidla a růže. Lidoví léčitelé doporučují při bolestech hlavy rozmělnit pár listů a získanou šťávou si potírat spánky a zátylek. Mimochodem, tato osvědčená kúra přijde vhod i při nachlazení, rýmě a chřipce, neboť listy obsahují antibakteriální, antiseptické a antifungicidní složky. Proto je mnozí také suší, načež z nich vytvářejí vonné směsi.  

Prostředek na trávení, kašel i imunitu

Prastarý africký domorodý národ Zulů, který má v současné době něco kolem deseti milionů příslušníků, využívá migrénovník i na žaludeční obtíže, plísňová onemocnění, podporu imunity, kašel a bolest zubů. Sluší se zmínit, že se tato rostlina, která v létě rozvíjí krásné růžové květy, přímo nekonzumuje. Podle legend je ale natolik zázračná, že zbavit tělo neduhů dokáže pouze její aroma. Ovšem nevylučuje se ani vnější použití, které přímo vybízí k výrobě domácí masti. Jak na ni?

S chutí do toho a půl je hotovo

Postup je velice jednoduchý a nevyžaduje žádné extra zkušenosti. 20 až 40 lístků migrénovníku se spolu s kosmetickou vazelínou rozehřeje v kastrůlku, kde se udržuje v teple zhruba půl hodiny. Následně se na 24 hodin odstaví do chladu, poté znovu rozehřeje, scedí a přemístí do dobře uzavíratelné nádoby. Toť vše!

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: www.sciencedirect.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat