Prostreno.cz

Frutariáni mají hodně omezený výběr potravin

Frutariáni žijí podle velmi přísné formy veganství. Nesnaží se ochránit jenom zvířata, ale i rostliny. Proto konzumují výhradně bobuloviny, ořechy, semínky nebo ovoce, které se sklízí tak, aniž by to zabilo jakoukoli rostlinu. Chcete se stát frutariánem?

Název samotný vznikl spojením slov „vegetarián“ a „ovoce“ (anglicky fruit). Filozofií frutariánů je neškodit ani zvířatům ani rostlinám. Platí princip „žít a nechat žít“, proto konzumují jen to, co „dala příroda sama“. To znamená, že jedí pouze to, co nezabilo mateřskou rostlinu. Toho je ale velmi málo.

Co jedí frutariáni

Pravidla frutariánů jsou velmi přísná. Povolené je ovoce, ořechy a zelenina jako rajče, dýně, paprika, cuketa nebo avokádo, z luštěnin hrášek nebo fazole a z obilovin chléb, těstoviny, rýže, cizrna a kukuřice, protože u těchto mateřská rostlina odumře po sklizni sama. Naopak se nejedí brambory, červená řepa nebo cibule, protože při sklizni by se mohly poškodit buď kmenová rostlina, nebo její kořeny.

Frutariánství ale není jenom o jídle, je to životní filozofie. Proto u mnohých z nich nenajdete nábytek ze dřeva a jiných přírodních materiálů, stejně tak nenosí nic z vlny, kůže nebo sametu.

Jaké přednosti má frutariánství

V každém případě konzumují frutariáni jen velmi zdravé potraviny, stejně jako vegani nebo vegetariáni, proto jsou většinou také štíhlejší než „masožrouti“. Ovoce, kterými se stravují, obsahuje velké množství tělu prospěšných antioxidantů a minerálů.

Má i své nevýhody

Nejtěžší je udržet si nějakou rozmanitost v jídelníčku. Experti také varují před příliš velkým množstvím přijímané fruktózy, což by mohlo mít negativní vliv na metabolismus a hormonální rovnováhu, a dokonce i zvyšovat riziko onemocnění rakovinou. A stejně jako u vegetariánů a veganů, hrozí velké nebezpečí nedostatečného příjmu důležitých vitaminů a minerálů.

Zdroj: www.byrdie.com, www.health.clevelandclinic.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat