Prostreno.cz

S kurkumou by někteří lidé měli být opravdu opatrní

Kurkuma může být pro jednoho zdravotní poklad, naopak pro druhého prokletí. Proč se její konzumace nedoporučuje těhotným ženám ani osobám se žlučovými kameny?

Podle dochovaných historických pramenů se kurkuma využívá nejméně deset tisíc let. Dnešní generace ji má v povědomí jako neodmyslitelnou součást kari. Chuť kurkumy je mírně nahořklá a lehce štiplavá. Toto koření se přidává i do nakládané zeleniny, k sýrům, do pikantních jídel a sladkých pokrmů. Slouží i k dobarvování hořčice, ovšem vylepšit se s ním dají také omáčky, polévky a recepty s luštěninami. Synonymem takzvaného indického šafránu je podle vědců zdraví, nicméně jistá rizika a varování jsou tu také.

Účinky, o nichž se nepochybuje

Tato ingredience zlatavé barvy se v lidovém léčitelství běžně používá ke zmírnění zánětů a bolestí nejrůznějšího původu. Zastánci alternativních postupů se souhlasem odborníků tvrdí, že pomáhá i na sennou rýmu, depresivní stavy, vysoký cholesterol, jaterní potíže, pálení žáhy a otoky. Kurkuma díky obsažené sloučenině zvané kurkumin příznivě ovlivňuje trávení, mozkové funkce, činnost ledvin, imunitu a kardiovaskulární systém. Souběžně podporuje detoxikační procesy, regeneraci a duševní pohodu. Nesporné výhody slibuje i vizáži.

Přidaná kosmetická hodnota 

Indický šafrán zastavuje svědění kůže způsobené vyrážkami a ekzémy. Pro své antibiotické, antioxidační a antimykotické účinky rovněž představuje řešení akné. Nedá se mu upřít ani to, že zlepšuje hojení problematické pleti a napravuje poškozenou kožní pigmentaci. Dále zastavuje nadměrné vypadávání vlasů, stimuluje jejich růst a harmonizuje vlasovou pokožku. Jak vidno, je to zázrak! Bohužel se z něj nemohou těšit všichni. Kdo by se před kurkumou měl mít raději na pozoru?

Nevědomost neomlouvá

Odborníci zastávají názor, že vzhledem ke schopnosti zvyšovat sekreci žluči by toto koření neměli užívat jedinci s obstrukcí žlučových cest, cholangitidou a žlučovými kameny. Příliš vhodné není ani pro těhotné ženy, neboť by ve vyšších dávkách mohlo vyvolat předčasný porod. Objevují se i názory, že kurkuma zabraňuje vstřebávání železa, proto škodí jedincům náchylným k anémii. Konzumovat by se obecně neměla před chirurgickým zákrokem, jelikož může zpomalit srážlivost krve.

Zdroje: www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/35/5/35_5_777/_article





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat