Prostreno.cz

Famózní zdravotní účinky borůvek

Jsou malé, jejich sběr dá poměrně zabrat, ale na druhou stranu veškerou dřinu vyvažují skvělou a plnou chutí za doprovodu vynikajících účinků na zdraví. Připravte košíky, borůvky se derou na svět!

Obchody jsou zavalené kanadskými borůvkami (Vaccinium corymbosum), za které prodejci chtějí nemalé peníze. Naštěstí již začíná sezona brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus), drobného lesního ovoce modré barvy a fialové šťávy. Jaký je mezi těmito druhy rozdíl? Hlavně v chuti.

Pěstované kanadské borůvky jsou sladší než ty „divoké“, navíc jejich šťáva skoro nebarví. Na druhou stranu nemají silné aroma. To borůvka to má jinak. Na jazyku ji poznáte okamžitě. Obsahuje třísloviny, cukr, organické kyseliny, vlákninu, draslík, protein, sacharidy, vitaminy A, B a C, pektin či antokyanová barviva. Co se týče zdravotních účinků, tak ty jsou famózní!

Fungují jako skvělý ochranný prostředek

Borůvky obsahují velké množství antioxidantů, jsou extrémně bohaté na přirozeně se vyskytující rostlinné sloučeniny zvané fytochemikálie, jako je např. kyselina ellagová. (Právě fytochemikálie jsou zodpovědné za modrou, fialovou a indigovou barvu borůvek.) Fytochemikálie mají chemopreventivní a protinádorové účinky a pomáhají tělu bojovat s dlouhým seznamem nemocí.

Drží od těla srdeční choroby

Výzkum ukázal, že antokyaniny, které se nacházejí v bobulovém ovoci, mohou podporovat kardiovaskulární systém, dále podporují oči (snižují pravděpodobnost makulární degenerace) a zpomalují stárnutí pokožky.

Regulují hladinu cukru v krvi

Borůvky mají nízký obsah cukru a jsou dobrým zdrojem vlákniny, takže se považují za potravinu s nižším glykemickým indexem (GI). Společně s vysokým obsahem flavonoidů zlepšují citlivost na inzulin, což je důležité pro kontrolu hladiny cukru v krvi.

Blahodárně působí na močové cesty

Borůvky jsou známé i tím, že zmírňují zažívací potíže a infekce močových cest. Pokud se na sběr borůvek vydáte, myslete na to, že les si nezaslouží poškodit. Česáček, tedy hřeben, borůvčí často zdevastuje. A co s úlovkem?

Tinktura z pupenů rostliny je známá, ale víte, že se dá připravit právě i z plodů? Sklenici naplňte čerstvými borůvkami (nepotřebujete jich moc), zalijte 80 % lihem, zavíčkujte a nechte 3–4 týdny stát na teplém místě v polostínu. Následně obsah přeceďte a nalijte do tmavých lahviček (ideálně s kapátkem). 

Zdroje: Wikipedie.cz, bbcgoodfood.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat