Prostreno.cz

Pistácie doslova zatočí s pochroumanou krásou

Mají vynikající chuť, jsou křupavé a jejich nutriční profil bývá působivý. Pistáciím člověk odpustí i to, že se před slupnutím musí vyprostit z tvrdé skořápky. Ony to ale svým konzumentům v dobrém vrátí. Co na ně říkají vlasy a pleť? Asi se budete divit!

Už jen hrst denně stačí! Řečík pistáciový, také zvaný pistácie pravá, je malý strom z čeledi ledvinovníkovité. Pochází z Asie a Blízkého východu, a co se týče živin, je to na poklonu. Pistácie obsahují vlákninu, bílkoviny, vitamin C, zinek, měď, sacharidy, draslík, železo, vápník, antioxidanty a mono-nenasycené mastné kyseliny. Navzdory tomu, že patří k těm dražším potravinám (kilogram vychází okolo 325 korun), vyváží to svými zdravotními účinky. Tedy nejen jimi. I v oblasti kosmetiky jsou pistácie cenným zbožím!

Pečují o růst a kvalitu vlasů

Pistácie obsahují mastné kyseliny, které podporují růst vlasů, a přítomnost biotinu v nich zabraňuje jejich vypadávání. V případě, že si každý den dopřejete hrst této dobroty, vyživíte a zvlhčíte vlasové folikuly, jež zvyšují pružnost pramenů. Další báječnou zprávou je, že přispívají k regeneraci rozštěpených konečků.

Zpomalují stárnutí

Pistácie jsou pro pleť přímo spásou. Chrání ji před škodlivými UV paprsky, poskytují jí tu správnou výživu a v neposlední řadě se starají o to, aby pokožka vypadala mladší. Zkrátka a dobře zpomalují stárnutí. Navíc obsahují katechiny, rostlinné flavonoly, které jsou dalším typem antioxidantu, jež chrání buňky před volnými radikály.

Patří ke zvlhčovačům číslo jedna

Pokud máte suchou pokožku, pak by se pistácie měly stát součástí vašeho jídelníčku. Přítomnost nasycených tuků totiž podporuje vlhkost pleti. Pro maximalizaci účinku používejte i pistáciový olej, který je známý již z doby antiky. V obchodě ho poznáte podle tmavě zelené barvy a výrazného aromatu. Obsahuje velké množství bílkovin a minerálů a je také bohatý na nenasycené mastné kyseliny. Pistáciový olej má vysokou koncentraci vitaminu E a díky své schopnosti stimulovat krevní oběh a podporovat hojení patří k přátelům aknózní a zjizvené pokožky. A co dalšího mají pistácie na svědomí?

Pravda o imunitě

Udržují zdravé srdce, zlepšují trávení, působí jako afrodiziakum, snižují hladinu špatného cholesterolu, léčí anémii, zvyšují produkci bílých krvinek, posilují imunitní systém a starají se, aby každý, kdo se s nimi spřátelí, měl dostatek energie.

Zdroje: www.heartofthedesert.com, www.stylesatlife.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat