Prostreno.cz

Vrcholí sezona zdravých a chutných jahod

Jahody jsou chutné a zdravé. Obsahují mnoho antioxidantů a vitaminů a jen málo kalorií. Co všechno je v jahodách a jak je udržet déle čerstvé?

Od května do července mají jahody svou vrcholnou sezonu. Naštěstí se sklízejí stále ještě ručně, protože „osobní kontakt“ je při sbírání velmi důležitý, stejně jako u malin.

Jak zdravé jsou jahody

Vůně a chuť jahod má až 360 chuťových složek, zatímco například u třešní jsou to jen 3. Zralé jahody chutnají velmi sladce, a jsou proto naprosto ideální laskominou. Zároveň mají jen velmi málo kalorií, na 100 gramů je to 32 kcal, což je méně než u jablek, hrušek nebo třeba angreštu.

Kromě jedinečné chuti se tyhle přírodní sladkosti vyznačují i velkým množstvím různých vitamínů a minerálních látek. Takže jsou skvělou součástí zdravé stravy. Kromě toho jsou díky svému vysokému obsahu železa skvělým doplňkem proti chudokrevnosti. A protože obsahují vápník, chrání před osteoporózou, zatímco podíl draslíku a hořčíku chrání srdce. Navíc kyselina fenolová, která se v jahodách také nachází, chrání před vznikem rakoviny.

Antioxidantů působících proti volným radikálům v podobě vitaminu C mají jahody více než citrony nebo pomeranče. Tím chrání kůži, a snižují dokonce riziko onemocnění rakovinou střev nebo plic. Draslík a kyselina asparagová zase podporují metabolismus, odvodňují a detoxikují.

Kromě toho tohle ovoce plné vlákniny podporuje trávení. Obsahují vitaminy B, což prospívá nervům, a vitamin A, který má pozitivní vliv na stav naší pleti. Z dalších důležitých složek v jahodách najdeme hořčík, zinek a fosfát.

V přírodním léčitelství se užívají proti dně a revmatickým onemocněním, a to díky vysokému množství kyseliny salicylové. Ta je příbuzná s kyselinou acetylsalicylovou, známou účinnou látkou na utišení bolesti. Jahody tak dokážou pomoci i při lehké bolesti hlavy.

Absolutním šampionem jsou jahody svým množstvím kyseliny listové, která má velký podíl na všech růstových a obnovovacích procesech. Obsahují 65 µg kyseliny listové na 100 g ovoce.

Jak je nejlépe skladovat

Při nákupu byste si měli dát pozor na to, aby lístky byly čerstvé, pak jsou totiž čerstvé i plody. A protože jahody patří k těm nejcitlivějším druhům ovoce, měli byste s nimi také velmi opatrně zacházet.

Všechno začíná už převozem, který by měl být samozřejmě co nejopatrnější. Vhodné jsou nízké košíky. V sáčcích nebo taškách se rozmačkají.

Nejlepší je samozřejmě přímá konzumace, protože jinak ztrácí svoje jemné aroma. Stačí je jen jemně očistit nebo opláchnout v misce s vodou. Prudký proud vody by je mohl poničit a ty tak zničí aroma i šťávu. Stonky a lístky otrhejte až po umytí.

Při zamrazování je nejdříve položte na rovnou podložku a dejte asi na dvě hodiny do lednice. Pak je můžete dát do sáčků nebo mističek a zamrazit dlouhodobě. Jahody před zamrazováním neomývejte, pak nebudou rozmačkané a neslepí se k sobě.

Zdroj: Life line, healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat