Prostreno.cz

Doplňte potřebné železo těmi správnými potravinami

Železo se podílí na mnoha životně důležitých reakcích v lidském těle, například na krvetvorbě nebo dodávce kyslíku. Tento stopový prvek musíme ale tělu dodávat stravou, a pokud ho má tělo málo, hrozí nedostatek a s ním způsobené zdravotní obtíže.

Železo je životně důležitý stopový prvek. Lidské tělo obsahuje okolo 2 až 4 gramů železa, přičemž téměř dvě třetiny z toho se nacházejí v hemoglobinu transportujícího kyslík. Železo je důležité právě pro dodávku kyslíku a krvetvorbu. Kromě toho funguje minerál ve svalových buňkách jako zásobník kyslíku a podílí se na získávání energie v buňkách.

Většina mužů se nemusí nedostatku železa vůbec bát, naproti tomu ženy mají mnohem vyšší potřebu. Ve stravě by proto měly být prvořadé potraviny, které dokážou železo tělu dodat v přirozené podobě.

Jak poznat nedostatek železa

Nedostatek železa patří k nejčastějším nedostatkům ve vyspělých zemích. U většiny lidí se projevuje charakteristickými symptomy. Pokud je u sebe pozorujete po delší dobu, vyhledejte raději lékaře. Ten dokáže krevním rozborem zjistit, zda je příčinou nedostatek železa nebo jiné onemocnění. Nejčastějšími symptomy při nedostatku železa jsou únava a vyčerpání, bledost, pálení na jazyku, lámavé nehty a vlasy nebo jejich vypadávání. K dalším typickým příznakům patří častý třas, náchylnost k onemocněním, suchá a svědivá pokožka, bolesti hlavy, popraskané rty a poruchy spánku.

Potraviny, které dodají železo

Ženy mají díky menstruaci mnohem vyšší potřebu železa než muži. Jak dobře dokáže s dodávaným železem hospodařit, záleží na jeho kvalitě. Zlaté pravidlo zní, že dvoumocné železo z ryb a masa tělo přijme lépe než trojmocné, které se nachází v rostlinných a živočišných potravinách.

Játra

Na prvním místě v žebříčku s potravinami obsahujícími nejvíce železa jsou bezesporu játra. Vepřová játra dodají okolo 22 mg železa na 100 g. Zatímco hovězí játra jenom 7–8 mg.    

Klíčky

Na vlákninu bohaté klíčky si přijdou se svými 12–16 mg železa na druhé místo.

Dýňová semínka

Mezi rostlinnými dodavateli železa jsou na špici dýňová semínka. Na 100 g semínek dodají 12,5 mg železa.

Luštěniny

Čočka dodá 8 mg železa, ale ani ostatní luštěniny na tom se železem nejsou špatně. Cizrna a bílé fazole dodají tělu krásných 6 mg a tofu ze sojových bobů okolo 5 mg na 100 g.

Zdroj: Life line, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat