Prostreno.cz

Skrytý cukr je nejlepším hráčem ve hře na schovávanou

Nejenom zmrzlina, dorty a čokolády jsou cukrové bomby. Jsou i další potraviny, které v sobě cukr šikovně schovávají. A do kterých byste to na první pohled možná vůbec neřekli!

Snažíte se žít zdravě, dostatečně se hýbat a dbáte na to, abyste nekonzumovali příliš sacharidů? Omezili jste čokoládu a sladkosti všeho druhu, a přesto nejdou kila na váze tak rychle dolů, jak byste čekali? Pak na vás možná útočí skryté cukry! V jakých potravinách je velký obsah cukru? A u kterých vás to překvapilo?

Kečup

Mnoho z nás miluje kečup – ke všemu! Ale s každou kapkou kečupu vám na talíři přistane i docela velké množství cukru. Na 100 g kečupu je to 50 g cukru! Stejné množství jako například v gumových medvídcích.

Salátový dresink

I hotové salátové dresinky v lahvích patří k potravinám s ukrytým cukrem. A je ho tam opravdu hodně! Vyzkoušejte si ho raději příště připravit doma – je to snadnější, než si myslíte.

Hotové pokrmy

Jako ten nejlacinější zesilovač chuti se do takových pokrmů jako je hlubokozmrazená pizza nebo jiná jídla, těstovinové omáčky a dipy přidává cukr. Vyhnout se mu můžete tak, že si jídla budete připravovat doma z čerstvých surovin, pak žádný chuťový emulgátor potřebovat nebudete.

Ovocný jogurt

Ovocné jogurty v kelímku jsou velmi oblíbené a zdají se jako zdravá svačinka. Ale ve 200 g kelímku může být dokonce až 40 g cukru. I tady platí – lepší je přírodní jogurt s čerstvým ovocem.

Jablečný džus

Pro mnohé je jablečný džus zdravý způsob uhašení žízně. Ale litr jablečného džusu obsahuje 120 g cukru. Kromě toho mu chybí vláknina a vitaminy, které v čerstvém jablku najdete.

Ovoce v plechovce

Na rozdíl do čerstvého ovoce je ovoce z konzerv často doplněno velkým množstvím cukru. Například plechovka ananasu (450 g) má 60 cukru.

Müsli tyčinky

Müsli tyčinky obsahují ořechy, vločky a vlákninu, proto se řadí mezi zdravé svačinky. Ale zpravidla se skládají dokonce až z jedné třetiny z cukru. Zdravější varianta je dát si mističku ovesných vloček s ořechy a čerstvým ovocem.

Cornflakes – kukuřičné lupínky

Kukuřičné lupínky považujeme za zdravou snídani. Ale normální cornflaky ukrývají ve 100 g 35 g cukru.

Šunka

I do šunky a uzenin se často cukr přidává pro zvýraznění chuti, zároveň je ale důležitý i při nakládání. Dohromady se tak v šunce a uzeninách sejde okolo 5 g cukru na 100 g šunky.

Zdroj: life line, healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat