Prostreno.cz

Dopřejte si zdravou pohanku s velkým množstvím bílkovin

Pohanka dodává třikrát více bílkovin než obilí, je bez lepku, snižuje krevní talk a hladinu cholesterolu a je ideální pro diabetiky. Co dalšího byste o pohance měli vědět?

Recepty s pohankovými klíčky, jádry nebo moukou se najdou v současnosti v každé kuchařce. Pohanka se stala vynikající i pro fajnšmekry, nejenom pro ty, kdo chtějí jíst zdravě a bez lepku.

Pohanka chutná jako pšenice, ale není obilí

Pohanka chutná trochu oříškově a jemně jako pšenice, ale je to takzvané pseudoobilí. V balkánských zemích a Číně se konzumují pokrmy z pohanky už po staletí, zatímco západní Evropa pohanku objevuje zatím jen pomalu. Přitom její prospěšné látky hrají velkou roli pro naše zdraví. Nabídnout může vysoké množství vlákniny, draslíku, fosforu, hořčíku a vápníku. Kromě toho obsahuje pohanka také lecitin a vitaminy řady B nebo antioxidační vitamin E. Pohankové výhonky jsou učiněná superpotravina – dodávají tělu ve velkém množství minerální látky, stopové prvky, vitaminy a bioflavonoidy jako třeba rutin.

Pohanka jako alternativa pro všechny

Obzvlášť cenná je pohanka především díky následujícím vlastnostem:

Obsahuje téměř třikrát tolik aminokyseliny lysinu než skutečné obilí.

Na rozdíl od obilí pohanka neobsahuje lepek, je proto vhodnou alternativou při celiakii.

V pohance obsažený rutin chrání cévy a dokáže snížit krevní tlak.

Obsažené látky umějí snižovat hladinu cukru v krvi.

V pohance obsažená vláknina a flavonoidy snižují hladinu cholesterolu.

Lecitin chrání jaterní buňky a podporuje funkci jater.

Zdroj: life line, eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Reklama


Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat