Prostreno.cz

Maličké, ale velmi zdravé borůvky

Modrofialové plody chutnají báječně! Hodí se do jogurtu nebo müsli nebo dodají vašemu smoothie typickou barvu. Ale dokážou toho mnohem víc. Jak zdravé jsou borůvky?

Nasbírat si borůvky přímo v lese je vzpomínka na dětství pro mnoho z nás. Ale nejenom proto jsou tyhle modré bobulky tak oblíbené. Jsou chutné, krásně voní, a navíc ještě velmi zdravé.

Borůvky patří k sezonním ovoci, čerstvé si je můžete nasbírat od konce června až do září. Na trhu ale najdete i jejich kultivovanou variantu – americké borůvky, které jsou větší a uvnitř zbarvené dozelena.

Zdravé borůvky

Borůvky jsou zdravá svačinka. Mají velký obsah vitaminů a minerálních látek, především železa, draslíku, vitaminu C, kyseliny listové a zinku. 100 gramů plodů obsahuje jenom 43 kcal, jsou proto skvělé na podporu hubnutí.

Účinek borůvek spočívá především v sekundárních rostlinných látkách, jako je antokyan. Tohle modrofialové barvivo propůjčuje borůvkám také jejich barvu. Divoké borůvky mají barviva více než ty kultivované. Antokyany působí jako lapači volných radikálů. Zastavují reakční molekuly, které škodí buňkám, a podílejí se nejen na procesu stárnutí, ale i na zánětlivých onemocněních. V nejhorším případě spouští oxidační stres, tedy přebytek volných radikálů, a tím zapříčiňuje rakovinu. Volné radikály mají také souvislost se vznikem arteriosklerózy a následkem toho onemocnění srdce a krevního oběhu, záněty kloubů a stárnutí kůže.

Mohou pomoci také při trávicích potížích. Čerstvé borůvky pomáhají při zácpě a působí lehce projímavě. Proto byste také nikdy neměli konzumovat větší množství borůvek, protože by mohly způsobit průjem. Naopak sušené plody jsou už od starověku prostředek proti průjmovému onemocnění.

Borůvky mají také pozitivní efekt na snížení váhy a břišního tuku. Nemají téměř žádné kalorie a jsou plné vlákniny, takže zasytí na dlouho a utiší hlad i chuť na sladké. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7442370/ - celý článe





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat